Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Önen: Çin ile Ortadoğu'da birlikte hareket edebiliriz

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, ABD'nin, büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak istediğinde, Çin'in Türkiye birlikte hareket ettiğine işaret ederek, ''Çin ile Ortadoğu'da birlikte hareket edebiliriz.'' dedi.

1

Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Abdülkadir Emin Önen, ABD'nin, büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak istediğinde, Çin'in Türkiye birlikte hareket ettiğine işaret ederek, "Çin ile Ortadoğu'da birlikte hareket edebiliriz." dedi.

Büyükelçi Önen, başkent Pekin'deki Çin Sosyal Bilimleri Akademisi Batı Asya ve Afrika Çalışmaları Enstitüsü'nde Türkiye-Çin ilişkileri ve Türkiye'nin dış politikası hakkında yaptığı sunumda, Türkiye ve Çin'in, Ortadoğu'da iş birliği yapmasının önemine değinerek, Ortadoğu'nun, Türk dış politikasında önemli bir yeri olduğunu vurguladı.

Önen, Çin ile Türkiye'nin bu bölgede işbirliği yapabileceğini söyleyerek, "ABD, İsrail'deki büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıyacağını ilan ettiğinde, Çin, ABD'ye karşı tutum alan ilk 10 ülkeden biriydi. Bu da gösteriyor ki biz bu konuda ortak hareket ediyoruz. Çin, o dönem İslam İşbirliği Toplantısı'nın İstanbul'da yapılmasının yanı sıra diğer toplantılara da destek verdi. Bu yüzden Ortadoğu sürecinde beraber hareket edebiliriz." ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Önen, Türkiye'nin Şangay İşbirliği Örgütü'ne üye olma durumuna ilişkin de, Türkiye'nin örgütün bir üyesi olmak istediğini, bununla beraber BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika), ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) gibi birliklerle de ilişkilerini artırmak istediğini ifade etti.

Türkiye'nin Asya ülkeleri ile artan diplomatik ve ekonomik ilişkilerine de değinen Önen, Batılı ülkeler ile çok yakın ilişkilere sahip olmanın, Asya ülkeleriyle güçlü ilişkiler kurulamayacağı anlamına gelmediğini ve özellikle son 16 yılda Asya ülkeleriyle ilişkilerin, gözle görülür derecede geliştiğine dikkati çekti.

Çin'de 2018'in, Türkiye Turizm Yılı ilan edilmesine de değinen Önen, turizm yılının açılış töreninin, 17 Nisan'da Pekin'de bulunan Tiançao Tiyatrosu'nda Anadolu Ateşi grubunun dans gösterisiyle yapılacağını kaydetti.

Zeytin Dalı Harekatı

Önen, sunumu sırasında, Türkiye'de misafir edilen Suriyeli mülteciler ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) Afrin'de gerçekleştirdiği Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin bilgi verdi.

Afrin'de yapılan Zeytin Dalı Harekatı'nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına uygun olarak ve Suriye'nin toprak bütünlüğüne tamamen saygılı bir şekilde yapıldığına dikkati çeken Önen, Afrin'in terörden temizlenmesinden sonra, Türkiye'deki yarım milyon Suriyeli misafirin, terörden temizlenen bölgelere geri dönmesinin beklendiğini ve Türkiye'nin bu bölgeye insani yardımlarını sürdürdüğünü söyledi.

Büyükelçi Önen, Suriye sorunun, sadece Türkiye'nin değil, uluslararası toplumun, uluslararası hukukun bir sorunu olduğunu ifade ederek, geçen yıllarda ve halen, sınırın Suriye tarafından Türkiye'ye gerçekleştiren terör saldırılarının, halka ve ülkenin istikrarına zarar verdiğini söyledi.

"Kendi ülkemizde terör saldırıları yaşamak istemiyorsak, sınır bölgemizde yeni terör oluşumlarına izin veremeyiz" diyen Önen, Afrin'deki operasyonun bu nedenle yapıldığını ve operasyon süresince insani hassasiyetin hat safhada olduğunu dile getirdi.

Önen, Türkiye'nin, Suriye iç savaşından kaçarak gelen 3,5 milyon Suriyeliye dil, din ve ırk ayrımı yapmaksızın "açık kapı" politikası gütmesinin ve bu konuda yaptığı harcamaların, insani hassasiyet noktasında ne kadar dikkatli davranıldığının bir göstergesi olduğunun altını çizerek, "Ülkemizin barış ve istikrarını korumak için bu operasyonu yapmak hakkımız." dedi.

(AA)