Akşam Gazetesi
Türkiye küresel nükleer enerji kapasitesini 2050'ye kadar 3 katına çıkarma hedefine katıldı. Dünya Nükleer Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, bu yıl Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) kapsamında düzenlenen Dünya İklim Eylemi Zirvesi'nin ikinci gününde, 6 ülkenin daha 'Nükleer Enerjiyi Üç Katına Çıkarma Deklarasyonu'nu imzaladığı belirtildi. Söz konusu ülkelerin, Türkiye, El Salvador, Kazakistan, Kenya, Kosova ve Nijerya olduğu bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, böylece 2050 yılına kadar küresel nükleer enerji kapasitesini 3 katına çıkarmayı hedefleyen ülke sayısının 31'e yükseldiği ifade edildi.
SIFIR EMİSYON HEDEFİ
Dünyanın 2050'de net sıfır emisyon hedefine ulaşabilmesi ve küresel sıcaklık artışının 1.5 dereceyle sınırlandırılması için nükleer enerji kilit bir rol oynuyor. Türkiye'nin Mersin Akkuyu'nun yanı sıra Sinop ve Trakya'da iki nükleer santral daha inşa etmeyi planladığını belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "2050 yılına kadar 20 gigavat nükleer kurulu gücümüzü devreye alarak net sıfır emisyon hedefine katkı sunacağımıza inanıyoruz" dedi. Türkiye'nin de iddialı bir nükleer programı olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, "Ülkemizde şu anda inşa halinde olan ve toplam kapasitesi 4.8 gigavat olan Akkuyu Nükleer Santrali, bu yolculukta önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Dört ünitenin 2028 yılı sonuna kadar faaliyete geçmesini planlıyoruz. Devreye aldığımızda elektrik ihtiyacımızın yüzde 10'unu tek başına karşılayabilecek" dedi.
31 ÜLKEDE SANTRAL BULUNUYOR
Dünyada 31 ülkede 415 nükleer santral bulunuyor. Toplam nükleer enerji kurulu gücü ise 400 gigavat düzeyinde. Büyük hedef, 2050'ye kadar bunu 1200 gigavata çıkarmak. Deklerasyona taraf olan ülkeler hedeflerini de açıklamaya başladı. ABD, COP29 sürecinde bu kapsamdaki yol haritasını ilan etti. ABD nükleer kurulu gücüne ilave 200 gigavat ekleyeceğini duyurdu. Bu yolda küçük modüler reaktörlerin önemli bir yer tutacağı vurgulandı. Diğer taraftan birçok küresel şirket de elektrik ihtiyacının karbonsuzlaşması için nükleer enerji planlarını dünya kamuoyu ile paylaştı.
TÜRK DEVLETLERİNDEN ORTAK 'ÇEVRE' BİLDİRGESİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Bakü'de düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı'nın ilk Çevre ve Ekolojiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nda konuştu. Bakanlar Bildirgesi'ne Türkiye adına imza atan Bakan Kurum, "Türkiye, çevre, atık su, sıfır atık alanlarında küresel ödüllere layık görülen uygulamalar noktasında, kardeşlerine her türlü desteği verecektir" dedi. İklim krizinden en çok iklim değişikliğinin oluşmasında suçu en az olan ülkelerin etkilendiğine dikkat çeken Bakan Kurum, "İklim krizinin külfeti bu ülkelerin üstüne yıkıldığı gibi, finanstan da yeterince faydalanamıyorlar. İşte biz Türkiye olarak Türk devletleri teşkilatındaki kardeşlerimizden de aldığımız güçle insanlığa 'daha adil bir dünyayı' açık yüreklilikle teklif ediyoruz" diye konuştu.