AKŞAM GAZETESİ
Türkiye'nin makroekonomik dengelerinde sağlanan iyileşme, uluslararası finans çevrelerinde karşılık bulmaya devam ediyor. Uygulanan sıkı para politikası ve mali disiplin meyvelerini verirken, ülke kredi notundaki iyileşme dalgası şimdi de yerel yönetimlere ulaştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ekonomisindeki pozitif seyrin bir yansıması olarak 9 büyükşehir belediyesinin kredi notu görünümünü "stabil"den "pozitif"e çıkardı.
GÖRÜNÜM YÜKSELDİ
Fitch tarafından yapılan açıklamada; Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Antalya, Bursa, Konya, Manisa, Mersin ve Muğla büyükşehir belediyelerinin uzun vadeli yabancı ve yerel para cinsi kredi notu görünümlerinin yukarı yönlü revize edildiği bildirildi. Kuruluş, söz konusu belediyelerin kredi notlarını ise "BB-" seviyesinde teyit etti. Bu hamle, belediyelerin uluslararası piyasalarda borçlanma maliyetlerini düşürebilecek ve yatırımcı güvenini pekiştirecek stratejik bir gelişme olarak değerlendiriliyor.Derecelendirme kuruluşu, bu revizyonun Türkiye'nin ülke kredi notu görünümünün kısa süre önce pozitife çevrilmesinin doğrudan bir sonucu olduğunu vurguladı. Normal şartlarda belirli bir takvim çerçevesinde yapılan değerlendirmelerin, ülke profilindeki hızlı iyileşme nedeniyle "takvim dışı" bir güncellemeyle öne çekildiği ifade edildi. Fitch açıklamasında, merkezi yönetimin kredi değerliliğindeki artışın, yerel yönetimlerin finansal profilleri üzerinde anlamlı bir kaldıraç etkisi yarattığına dikkat çekildi.
NOT ARTIŞLARI DA BEKLENİYOR
Ekonomi programının başarısı sadece belediyelerle sınırlı kalmadı; ocak ayı sonunda 9 Türk bankasının da görünümü pozitife yükseltilmişti. Fitch'in bu son adımı, yerel yönetimlerin altyapı projeleri ve kentsel yatırımlar için ihtiyaç duyduğu dış finansmana erişimini kolaylaştıracak. Öte yandan kuruluş, Ankara, İzmir, Konya ve Manisa için planlı not gözden geçirme tarihini 5 Haziran 2026; İstanbul, Antalya, Bursa, Mersin ve Muğla için ise 12 Haziran 2026 olarak duyurdu. Enflasyondaki düşüş eğiliminin sürmesi ve rezerv birikiminin devam etmesi durumunda, bu tarihlerde görünümün ötesinde doğrudan not artışlarının da gündeme gelmesi bekleniyor.KIRILGANLIKLAR VE RİSKLER AZALDI
Fitch Ratings Ülke Derecelendirme Kıdemli Direktörü Douglas Winslow, döviz rezervlerinin hem miktar hem de kalite açısından güçlendiğini belirterek, "Brüt döviz rezervlerinin 2023'teki 100 milyar dolar seviyesinden bugün 220 milyar dolara yaklaşması, dış kırılganlıkları önemli ölçüde azalttı" dedi. Türkiye'nin büyük ve çeşitlendirilmiş bir ekonomiye sahip olmasının kredi notunu destekleyen temel unsurlar olduğunu hatırlatan Winslow, kamu borcunun düşük olmasının ve bankacılık sektörünün dayanıklılığının altını çizdi.