Türkiye'nin maske yardımı yatırımla karşılık buluyor

Türkiye'nin salgının başında maske ve koruyucu ekipman yardımı yaptığı Macaristan'dan Türkiye'ye medikal alanında ilk doğrudan yatırım geldi. Bakan Varank'la birlikte yeni yatırımı tanıtan Macar Bakan Szijjarto, salgında Türkiye'den gelen yardımlara dikkat çekti.

Türkiye'nin salgının ilk aylarında maske ve koruyucu ekipman yardımı yaptığı Macaristan'dan Türkiye'ye medikal alanında ilk doğrudan yatırım geldi. Medikal cihaz üreticilerinden Medicor firması Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'ne (ASO 2. OSB) fabrika kuracak. Söz konusu yatırım Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun katıldığı toplantıda tanıtıldı. Toplantıda konuşan Varank, medikal sektöründe Macaristan'ın Türkiye'deki ilk yatırımının gerçekleştirileceğini belirterek, "Bu yatırımın, Macar dostlarımızın ülkemizin ekonomik potansiyeline ve siyasi istikrarına duyduğu güveninin somut bir yansıması olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Kovid-19 salgınının dünyada zirve yaptığı, ülke ekonomilerinin büyük oranda küçüldüğü bir dönemde böyle bir yatırım için adım atılmış olmasının, iki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliğinin geldiği noktayı gösterdiğini vurgulayan Varank, Macaristan hükümeti ile geliştirilen yakın işbirliği sayesinde 2001'de 356 milyon dolar olan ticaret hacminin bugün yaklaşık 3 milyar dolar seviyesine yükseldiğini bildirdi.

Varank, "İnşallah 2022'de üretimin başladığına da birlikte şahitlik ederiz. Şimdiden değerli dostum Szijjarto'yu fabrikanın açılışını da birlikte yapmak için ülkemize davet ediyorum." dedi. Varank, Medicor firmasının yatırımını tamamlandığında Macaristan'daki üretiminin bir kısmını Türkiye'ye taşımayı planladığı bilgisini vererek "Ben bu yatırımı, rakamsal değeri küçük gibi gözükse de çok büyük potansiyel taşıyan Türk-Macar ekonomik ve ticari iş birliğinin dönüm noktalarından biri olarak görüyorum" dedi. Yatırımın yapılacağı Ankara Sanayi Odası 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan 305 sanayi parselinin tamamının yatırımcılara tahsis edildiğini ve 91 firmanın üretimlerine başladığını ifade eden Varank, diğer parsellerdeki fabrika projelerinin devam ettiğini, üretime geçen parsellerde yaklaşık 5 bin kişinin istihdam edildiğini dile getirdi. Varank "Bizim için yabancı yatırımcı yoktur, müteşebbis vardır" dedi.

ZOR DÖNEMDE BÜYÜK YARDIM ALDIK

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto Türkiye'nin Kovid-19 sürecinde Macaristan'la gösterdiği dayanışmaya işaret ederek, "Geçen yıl, Türk dostlarımızdan en zor dönemde büyük yardım aldık" dedi. Türkiye'den maske üretiminde gerekli tekstil hammaddesinin yanı sıra sağlıkçılar için koruyucu elbise satın alabildiklerini aktaran Szijjarto, bunun sürmesini temenni etti. Szijjarto, Türkiye'nin Avrupa'nın güvenliğine büyük katkı sağladığını belirterek "Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor" dedi.

KUVÖZ ÜRETECEK

Medicor firmasının kuvöz üretimi için Ankara'daki 2 milyon euroluk yatırımı, Macaristan tarafından medikal sanayi alanında Türkiye'ye gerçekleştirilen ilk doğrudan yatırım olması nedeniyle büyük önem taşıyor.

MACARİSTAN'LA HEDEF 6 MİLYAR DOLAR TİCARET

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto başkanlığındaki iki ülke heyeti Ticaret Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından Türk Eximbank ile Macaristan'ın resmi ihracat destek kuruluşu MEHIB arasında reasürans işbirliği anlaşması imzalandı. Pekcan, "Macaristan ile şu anda karşılıklı ticaretimiz 2,7 milyar dolara ulaştı. 6 milyar dolar ticaret hedefine ulaşmak için de karşılıklı çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

VİZE TALİMATI

Pekcan, Türk iş insanları için D tipi (uzun dönem) vize alması konusunda Szijjarto'nun desteğini istediklerini ve kendilerinin bu konuda talimat verdiğini söyledi.

ŞANSIMIZ YÜKSEK

Pekcan, Türk şirketlerinin Macaristan'da katıldıkları ihalelere ilişkin de bilgi vererek "Hızlı tren ve elektrikli otobüs ihaleleri var. Sayın Bakan ile Türk firmalarının şansının yüksek olduğunu değerlendirdik" diye konuştu.