'Türkiye'nin kaybettiği yerde kimse kazanamaz'

Türkiye İş Bankası'nın yeni Genel Müdürü Hakan Aran Türkiye'nin krizleri aşma becerisi olduğunu söyledi. Aran “Türkiye'nin kaybettiği bir yerde kazanan olmaz. Elbirliğiyle fırtınalı dönemi aşacağız” dedi.

Türkiye İş Bankası'nın bu ay başında atanan yeni Genel Müdürü Hakan Aran "Türkiye'nin kaybettiği bir yerde kazanan olmaz. Hepimiz aynı gemideyiz. El birliğiyle bu fırtınalı dönemi aşacağız" dedi. 'Bankacılık Söyleşileri' kapsamında AA'nın gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Hakan Aran "Ekonomide serbest piyasa dinamiklerine güvenmemiz ve çalışmasına fırsat vermemiz, öngörülebilirliği sabırla tesis etmemiz sorunları çözmek için yeter" diye konuştu.

BU KRİZLERİ ÇOK GÖRDÜK

Hakan Aran, Türkiye'deki bütün oyuncuların kırılganlıkları başarılı bir şekilde yönetme becerisi ve kriz deneyimi bulunduğunu ifade ederek, "Biz böyle krizleri çok gördük, geçirdik, bu tür kırılganlıkları yönetme becerisine sahibiz. Kısa dönemli olumsuzluklardan sıyrılsak, ileriye baksak reel sektörde müthiş bir dinamizm var. 2018'den bu yana kur atağı, deprem, sel derken tam düzeleceğiz diye düşündüğümüz sırada pandemi ile karşılaştık. Ertelenmiş, harcamaya dönmek için bekleyen talep var. Bu dönemde yay gibi gerilmiş, ok gibi fırlamaya hazır bir potansiyel barındıran sektörler var" dedi.

UMUTLA BAKIYORUZ

IMF'nin 6 Nisan'da yayınladığı 'Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda dünya ekonomisinin yüzde 6 büyüyeceğinin öngörüldüğünü anımsatan Genel Müdür Aran, "Dolayısıyla yüzde 3 küçülen bir yılın arkasından yüzde 6'lık büyüme öngörüsü, 2021'de umutlu olmamızı sağlayan bir husus" diye konuştu. Aran, Türkiye'nin kamu maliyesi göstergelerinin, her türlü bozulmaya rağmen hala dünyadaki benzerlerinden daha iyi durumda olduğunu vurguladı.

KRİPTO PARA UYARISI

Hakan Aran, gündemdeki kripto para dolandırıcılığı konusundaki bir soru üzerine dijital para ve kripto para konusunun birbirine karışmaması gerektiğini söyledi. Blokzincir teknolojisi ve dijital paraların, geleceğin teknolojileri olduğunu, reform paketindeki dijital para konusunun kripto paradan çok farklı olduğunu belirten Aran "Merkez bankalarının çıkardığı dijital paralar, itibari paraların dijital versiyonudur. Oysa kripto paralar konusu; henüz ülkemiz dahil dünyanın pek çok ülkesinde düzenlemesi yapılmamış, siber hırsızlık, fiyat oynaklığı, dolandırıcılık ve düzenleme açısından çok büyük riskler barındıran bir alan. Kripto paraya yatırılan birikimin bir gecede kaybedilmesi, yarılanması riski var" dedi. Aran, bir dönem kripto paraya aracılık eden kurumları eleştirdiğinde bu alana yatırım yapanlardan yoğun eleştiri aldıklarını da hatırlattı.

BORÇ ÖDEMEDE SORUN GÖRMÜYORUZ

Hakan Aran, Türkiye'nin 190.3 milyar dolar düzeyindeki kısa vadeli döviz yükümlülüklerinin maliyetine katlanmak kaydıyla çevrilebileceğini ifade etti. Aran "Ülke risk primimiz yükseldiği için daha yüksek faiz oranlarıyla da olsa her kurum borcunu çevirebilir durumda. Dolayısıyla biz ödemeler dengesi konusunda, borç çevirme ve borç ödemede sorun görmüyoruz" dedi.