Türkiye'nin en büyük entegre projesinde sona yaklaşılıyor

Güneydoğu Anadolu'daki 9 ilde tarımdan turizme kadar birçok sektöre doğrudan etki edecek olan Güneydoğu Anadolu Projesi'nde (GAP) sona yaklaşılması, bölge insanının umudu oluyor. 37 yılda 29 hükümet gören GAP'ın 2018 yılında tamamlanması bekleniyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep , Kilis, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin illerini kapsayan GAP ile tarımdan turizm sektörüne, sudan elektrik sektörüne kadar birçok sektörde yaşanan sorunun da çözülmesi hedefleniyor. Dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük entegre projesi olan GAP'ın uygulanacağı bölgedeki topraklar ise Türkiye topraklarının yüzde 10'nu oluşturuyor. İnsan odaklı bir kalkınma projesi olan GAP ile bölgedeki sosyoekonomik yapının değiştirilmesi hedefleniyor.

Son 37 yılda 29 hükümet ve onlarca bakan gören GAP'ın yapımında sona yaklaşılırken, projenin Şanlıurfa ayağında da çalışmalar sürüyor. 2018 yılında tamamlanması planlanan projedeki Mardin-Ceylanpınar ana kanal ve köylere suyun ulaştırılacağı küçük kanalların yapımı sürüyor. Tamamlanan çalışmaların ardından bölgedeki on binlerce çiftçi suya kavuşurken, 44 bin kişinin de istihadamı hedefleniyor.