Türkiye'nin bina envanteri çıkarılacak

TÜRKİYE Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmalarının 3'üncüsü 158 bilim insanı, uzmanlar ve 13 Bilim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Akşam

TÜRKİYE Ulusal Risk Kalkanı Modeli çalışmalarının 3'üncüsü 158 bilim insanı, uzmanlar ve 13 Bilim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarının tamamlandığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 78 bin konutun yapım sürecinin başladığını belirterek, "650 bin konutun yapımını başlatacağız" dedi. Depremi milli güvenlik meselesi olarak gördüklerini belirten Kurum şöyle konuştu: "Afetlere karşı şehirlerimizi hazırlıklı hale getirecek, erken uyarı gözlem istasyonlarını 81 ilde yaygınlaştıracağız. Millet bahçeleri geçici barınma konseptine uygun olacak."

MÜHENDİSLERE YETERLİLİK

"Orta öğretim ve lisansta afet bilgisinin yaygınlaştırılması için bu çalışmaları hayata geçireceğiz. Afet anlarında iletişimin kesintisiz sağlanması için baz istasyonlarının güçlendirilmesi kararını aldık. Zemin etüdünün zorunlu hale getirilmesi için düzenleme yapacağız. Gerekirse radye temel bazı yerlerde zorunlu olacak. Mimar ve mühendislerimize yeterlilik getireceğiz. Binayı yapabilecek birikime sahip mimar ve mühendisler çalışmalara imza atacak. Hastane, okul gibi kamu hizmeti veren binaları riskli bölgelerden kaldırma taşıma ve güçlendirme sürecini hayata geçireceğiz."

AR-GE ENSTİTÜSÜ KURULACAK

"Uygulamalarımızı şehrin doğasına göre tasarlamak sureti ile adımlarımızı atacağız. Büyük baraj yapılarında yapı izleme sistemleri kuracağız. Türkiye bina envanterini hazırlayacağız. Nasıl araçlarımız periyodik muayeneye tabi oluyor ise bunu binalarda da yapacağız. Binalar düzenli olarak incelenecek. Afet riski durumuna göre güvenli Ar-Ge enstitüleri kuracağız."

Türkiye Ulusal Risk Kalkınma Modeli toplantısına 150'den fazla bilim insanı ile STK temsicileri katıldı.