Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2004'te yüzde 4,9 olan kadın girişimci oranının 2015 Haziran ayı itibarıyla yüzde 8 seviyesine ulaştığını belirterek, "Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı bu vesileyle 110 bini aştı. Kadınlar Türkiye'de sadece ekonomik alanda değil, siyasal, kültürel ve sosyal alanlarda da etkinliklerini her geçen gün güçlendiriyor. Yeterli seviyede mi? Değil" dedi. Erdoğan, G20 kapsamında düzenlenen W20 Zirvesi açılış töreninde yaptığı konuşmasında, BM'de kabul edilen Sürdürülebilir Kalkınma İçin 2030 Gündemi'nin, aslında önümüzdeki 15 yılın küresel kalkınma gündemini tanımlayan bir belge olduğunu ifade ederek, bu yeni kalkınma gündeminin en önemli unsurlarından birinin de kadın ve erkek arasındaki dengesizliğin ortadan kaldırılması olduğunu söyledi.
MEZUNLAR ARASINDA FARK YOK
Türkiye'de kadının iş gücüne katılım oranı 2004'te yüzde 23,3'ken, bu oranın bugün yüzde 32,3 seviyesine yükseldiğini dile getiren Erdoğan, "Bugün artık üniversiteden yeni mezun olan kız ve erkek evlatlarımızın iş gücüne katılım oranları hemen hemen aynı seviyededir. Bu başarılarda, izlemiş olduğumuz kararlı politikaların olumlu katkılarını görüyoruz" dedi. Erdoğan, aynı dönemde kadın girişimciliği konusunda da yaşanan olumlu gelişmeler olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: "2004 yılında yüzde 4,9 olan kadın girişimci oranı, 2015 Haziran ayı itibarıyla yüzde 8 seviyesine ulaştı. Türkiye'deki kadın girişimcilerin sayısı bu vesileyle 110 bini aştı."
Fark %25 azaltılacak
Erdoğan, büyümeye çok ihtiyaç duyulan bir dönemden geçildiğini belirterek, "Kadınların iş gücüne katılması, büyümeyi elde etmede en önemli imkanımızdır. Bundan yararlanmak için neler yapılabileceğini beraberce tartışmalıyız" dedi. Türkiye'nin dünya genelinde 2025'e kadar kadın ve erkeklerin iş gücüne katılımları arasındaki farkı yüzde 25 azaltma hedefini benimsediğini belirten Erdoğan, hedefe ulaşmanın, 10 yıl içinde dünyada 100 milyon kadını iş gücüne kazandırmak anlamına geldiğini söyledi.
'Başaramayız' derken Erdoğan cesaret verdi
G20 Türkiye Şerpası Ayşe Sinirlioğlu ise, Türkiye olarak G20 dönem başkanlığında gençler arasında yüksek olan işsizlik oranının azaltılması için büyük çaba gösterdiklerini belirterek, "Bu konuda somut bir hedefimiz var. Bunu Liderler Zirvesi'ndeki bildiriyle de kabul etmiş olacağız. Bunu başarabilirsek gençler arasındaki işsizliği yüzde 15 azaltacağız" dedi. Sinirlioğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine "Mutlaka W20'nin de kurulması gerektiğini" söylediğini anlatarak, "Ben, bir noktada başaramayacağımı düşünürken siz (Erdoğan) beni telefonla aradınız ve 'W20 konusundaki gelişmeler ne yönde gidiyor' diye sordunuz. Başaramayacağım diye cesaret edemedim ama siz mutlaka sonuçlandırmamız gerektiğini söylediniz. Ve bugün sizin sayenizde burada ilk W20 Zirvesi'ni yapıyoruz" dedi.
Dünyanın emeğimize ihtiyacı var
KADIN ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkanı Sare Aydın da, daha adil ve yaşanabilir bir dünya için kadının, toplumun her alanında daha fazla temsil edilmesi gerektiğini belirterek, "Dünya, ekonomiyi tekrar canlandırmak ve sosyal ilerlemeyi geri kazanabilmek için kadının emeğine ihtiyaç duyuyor" dedi. Aydın, kadının işgücüne katılmaması halinde sürdürülebilir bir büyümenin sağlanamayacağının altını çizdi.