Türkiye yüzde 7.5 büyüyecek

Doğu Avrupa'nın en hızlısı Türkiye olacak. Yabancılar Türkiye için büyüme tahminlerini yükseltiyor. Unicredit de Türkiye'nin bu yıl %7.5 büyüyerek, Doğu ve Orta Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olacağını öngördü.

Türkiye için büyüme tahminini yükselten yabancı kurumlar kervanına Unicredit de katıldı. Unicredit ekonomistleri, yayımladıkları bir araştırma raporunda Türkiye'nin bu yıl yüzde 7.5 büyüyerek Doğu ve Orta Avrupa'da en hızlı büyüyen ülke olmasını beklediklerini söyledi. Ekonomistler, Türkiye'nin 2020'nin ikinci yarısında salgın öncesi seviyelere dönmeyi başardığına da dikkat çekti. Daha önce de JP Morgan, S&P Global ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) da büyüme tahminlerini yükseltmişti.

YATIRIM SEZONU BAŞLIYOR

Tahminlerin yükselme sebebi ise iyileşen göstergeler. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) Pandemetre 2021 araştırmasına göre, sanayi üretimi, teşvik belgesi sayısı, güven endeksi ve ihracattaki artış, yeni yatırımlar için öncü sinyal verdi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç, "Tam açılmayı üretimde, istihdamda, ihracatta ve yatırımda 'tam atılıma' çevirelim" dedi.

İMALATTA İYİLEŞME

İSO-Markit haziran ayı İmalat PMI sonuçları da poizitif sinyallere işaret etti. Mayısta eşik değer olan 50'nin altına inen endeks, haziranda 51.3 oldu. Kısıtlamaların gevşetilmesi, bu gelişmede etkili olurken, hem üretim hem de yeni siparişler haziranda artış gösterdi.