Türkiye yüksek teknolojiye yerlileşerek geçecek

Bakan Özlü, Türkiye’nin orta yüksek teknoloji grubuna geçişini tamamladığını ifade ederek “Yerlileştirme ve 4. Sanayi Devrimi çalışmaları ile ülkemiz, imalat sanayiinde ileri teknoloji grubuna çıkacaktır” dedi. 

MİRAY ÇİMEN

BAKAN ÖZLÜ AKŞAM’A KONUŞTU

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, gazeteniz AKŞAM’a ‘Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı’ kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakanlık olarak sanayinin katma değerini ve yüksek teknolojili ürünlerin payını arttırmak üzere  söz konusu programın başlatıldığını anımsatan Özlü, “Program kapsamında sanayimizin rekabet gücünü arttıracak ve ithal bağımlılığını azaltacak projelerin geliştirilmesi sağlanacaktır” dedi.

5 ODAK SEKTÖR BELİRLENDİ 

Sanayide yüksek teknolojili ürünlere geçişin sağlanması ve başarılı bir sanayi atılımı için tüm sektörlere ilave olarak imalat sanayi katma değerini iki katına çıkaracak 5 odak sektör belirlediklerini kaydeden Özlü, bunların kimya ve ilaç sanayi, elektronik ve yarı iletken sanayi, makine ve teçhizat sanayi, gıda ve içecek sanayi ve motorlu kara taşıtları sanayi olduğunu söyledi. Özlü, “Öte yandan stratejik önem taşıyan bilişim ve yazılım sanayi de odak sektörler kategorisine dahil edildi” diye konuştu.

15 YILDA BÜYÜK SIÇRAMA 

Son 15 yıllık süreçte sanayide gerçekleştirilen yatırımlar ve teknolojik dönüşüm ile Türkiye’nin, orta düşük teknoloji grubundan orta yüksek teknoloji grubuna geçişini tamamladığını ifade eden Özlü, “Önümüzdeki dönemde ise Yerlileştirme ve 4. Sanayi Devrimi çalışmaları ile ülkemiz, imalat sanayi kategorisinde ileri teknoloji grubuna çıkacaktır” ifadesini kullandı. 

43 ürün grubu belirlendi 

Bakan Özlü şöyle devam etti: “ Yerlileştirme çalışmalarına temel teşkil etmesi amacıyla, imalat sanayiimizin 104,8 milyar dolarlık ara malı ithalatını oluşturan 2768 adet ürün grubu, teknoloji düzeyine göre filtrelenip1164 gruba indirgendi. Bunlar arasından kısa vadede yerlileştirilebileceği değerlendirilen 43 ürün grubu belirlenmiştir. 2016 yılı itibarıyla ithalatımızda 14.6 milyar dolarlık paya sahip olan söz konusu 43 ürün grubuna ilişkin sektör temsilcileri ile görüş alışverişinde bulunuluyor.” 

İhracata kaldıraç etkisi 

Yerlileştirme Yürütme Kurulu ile Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak programların hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmesinin hedeflendiğini belirten Özlü, “Yurtiçi sanayimizin uluslararası pazarlara entegre olarak geliştirilmesi, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin sanayi ve ihracatımız içerisindeki payının artırılması amaçlanıyor. Yerlileştirme Ürün Programı sanayimizin ithalat bağımlılığını azaltacak ve bu sayede sanayimizin rekabet gücünü artıracak. Ürünlerimiz global pazara entegre edilecek ve ihracatımıza kaldıraç etkisi olacak. Yerlileştirilecek ürünler, sektörlerimize çarpan etkisi sağlayacak, ihracatımızda orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını artıracak.” 

Bir sonraki zirve Hatay’da 

 Program kapsamında sektörel zirvelerin planlandığını belirten Özlü, Makine Sektör Zirvesi’nin İzmir’de yapıldığını anımsatarak, “Demir-çelik sanayiinin ele alınacağı zirvenin 2 Mart’ta Hatay’da yapılması planlanıyor” dedi.