Türkiye yine şaşırttı! Revizyona başladılar

Türkiye, 2020'de yakaladığı yüzde 1.8'lik büyüme performansıyla yabancı kurumları yine şaşırttı.

Yabancı kurumlar, yüzde 2.3 büyüyen Çin'in ardından büyümede 2. sıraya oturan Türkiye'nin 2021 yılına ilişkin büyüme beklentilerini revize etmeye başladılar. Büyüme rakamlarının açıklanmasının ardından ilk revizyon Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley ve Barclays Bank'tan geldi.

'SÜRPRİZLER BİTMEZ'

Şubat ortasında yazdığı raporu "Türkiye'de sürprizler bitmez" ifadeleriyle servis ederek 2021 büyüme tahminini 4.6'ya çıkaran JP Morgan iki hafta geçmeden bu rakamı dün 4.8'e çıkardı. JP Morgan ayrıca ilk yarıda fiyatlarda iyileşme ve ihracatta da yüzde 7 artış öngördü. JP Morgan iki hafta önceki de 2020 için büyüme tahminini yüzde 1.1'den 1.9'a çıkararak açıklanan yüzde 1.8'e en yakın tahmini yapmıştı. Barclays Bank ise Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 3.6'dan 4.4'e revize etti. Benzer revizyonların başka kurumlardan da gelmesi bekleniyor.

İKİ KURUMDAN TEMKİNLİ TAHMİNE DÖNÜŞ

JP Morgan ve Barclays Türkiye'nin 2021 büyüme tahminini yukarı yönlü revize ederken Morgan Stanley, Goldman Sachs 'temkinli tahmin'e döndü. Her iki kurum daha önceki tahminlerini hükümetin yüzde 5.8 olan 2021 hedefinin üzerine taşıyarak yüzde 6 yapmışlardı. Bu kurumların ikisi de dün bu rakamı yüzde 6'dan yüzde 5.5'e çekti.