MİRAY ÇİMEN
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katar'a 15 bin tonun üzerinde ihracat yapıldığı belirterek, bu ihracattan 20 milyon doların üzerinde bir gelir elde edildiğini söyledi. Türkiye'nin Katar'a yardım ettiği yönündeki iddialar anımsatılan Zeybekci, "Türkiye yardım yapmıyor. Parasını adığımız bir ihracat. Şu an itibariyel yaklaşık 200 kargo uçağıyla yapmış olduğumuz belki dünyadaki ticari taşımacılık anlamındaki en büyük operasyonu yaptık" dedi.
Avrupa Parlamentosu'nun Gümrük Birliği'ne getirdiği siyasi kriterler anımsatılan Zeybekci, "Avrupa Parlamentosu, AB'ye ve Türkiye'ye ilişkilerinde hiçbir kriter getiremez. Bununla ilgili görüşlerini beyan eder, tavsiye kararları alır ama bunların uyulma zorunluluğu yoktur. Uyulmadığında da bir yaptırımı yoktur. Almış oldukları kararları ve raporları olduğu gibi iade ettik” diye konuştu.
5 YILDA 300 MİLYAR DOLAR
AB ülkelerinin Gümrük Birliği güncellenmesinin Türkiye'ye sunulmuş olan bir lütufmuş algısında olduğuna dikkat çeken Zeybekci, “Lütuf varsa iki tarafa da lütuf. Şu anda 160 milyar dolara yakın dış ticaret hacmimiz var. Gümrük Birliği güncellemesi tamamlandığı zaman 1.5-2 yıl içinde 200, 5 yıl içinde 300 milyar dolara çıkacak. Gümrük Birliği olmazsa olmaz değildir ama çok önemlidir" dedi.
Eximbank’tan 40 milyar $ kredi
Bakan Zeybekci, Eximbank’ın 2017 sonu itibariyle kredi hacminde 40 milyar doları aşarak Türkiye'nin ihracatının en yüksek oranındaki finansmanını sağlama başarısına ulaşacağını söyledi. Zeybekci, İran ile olan Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında olan 265 ürüne 120 ürünün daha eklendiği bilgisini verdi. Zeybekci eklenen ürünlerin iki ülke içinde 60'ar tane olduğunu sözlerine ekledi.
Spekülatörlere Demokles kılıcı
Gıda enflasyonu konusunda yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Zeybekci, şunları söyledi: "Otomatik bir sisteme getirmeye çalışıyoruz her şeyi. Maalesef şimdiye kadar yaptığımız uygulamalarda