Türkiye ve Belarus’tan ortak Afrika hedefi

Belarus’ta mevkidaşı Kobyakov’la görüşen Başbakan Yıldırım, iki ülkenin ticaret hacmini artıracaklarını belirtti ve ekledi: Belarus’un Türkiye’yle ortak yatırım yaparak Afrika’ya açılma projesine destek veriyoruz.

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için gittiği Belarus’ta Başbakan Andrey Kobyakov tarafından resmi törenle karşılandı. Törenin ardından Yıldırım ve Kobyakov, baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. Görüşme sonrası iki başbakan ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Başbakan Yıldırım, “Karşılıklı ticaret hacmimiz 2017’de yüzde 30’un üzerinde bir artış gösterdi. Bu ticaret hacmi 1 milyar dolara yakın. Türk firmaları Belarus’ta doğrudan yatırım yapmak için tecrübe kazandılar. Bu tecrübelerin gelecek yıllarda devam etmesini diliyorum” dedi.

ÖNEMLİ KARARLAR ALDIK 

“Belarus’un Türkiye’yle ortak yatırım yaparak Afrika’ya açılma projesine tam destek veriyoruz” diyen Yıldırım, şunları söyledi: “Eğitim, bilim, inovasyon, beşeri kalkınma, spor, kültür, karşılıklı yaptırımların geliştirilmesi ve ticaretin iki ülkenin potansiyeline uygun artırılması görüşmemizin ana konuları oldu. Sayın Cumhurbaşkanınızın 2016 yılında gerçekleştirdiği ziyaret sonrası Belarus Türkiye ilişkilerinde ciddi bir hareketlenme yaşandı. Her iki ülkenin Cumhurbaşkanın ortaya koyduğu planlar doğrultusunda neler yapılabileceğini konuştuk ve önemli kararlar aldık. Türkiye ile Belarus arasında devam eden görüşmelerin yanı sıra birbirimizle gayet iyi anlaşıyoruz ve ortak düşüncelere sahibiz.”

TİCARETİ ARTIRACAĞIZ 

Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Belarus’un ekonomide gerçekleştirdiği açılımları düzenli takip ediyoruz. Ülkelerimizin gerçek ticaret hacmini yansıtmaktan uzaktır. Bunu artıracak adımları birlikte görüşerek artırabiliriz. Bunu yaparken ticaret dengesini gözetmeyi, kazan kazan politikasını önemsiyoruz. Gerek otomotiv, yan sanayi, tarım, hayvancılık, lojistik olmak üzere pek çok alanda yapacağımız işler mevcut. İhtiyaçları birinci ağızdan dinleyeceğiz.” 

Ekonomiyle ilgili anlaşmayı Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci imzaladı.

6 ANLAŞMA İMZALANDI

Türkiye ile Belarus arasında ulaştırma, ekonomi, spor, standartlar, bilim ve kütüphanecilik alanında 6 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar şöyle: Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması, Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunmasına İlişkin Anlaşma, Spor Alanında İşbirliği Anlaşması, TÜBİTAK ile Belarus İnovasyon Kurumu arasında işbirliği mutabakat zaptı ve Türkiye ile Belarus Milli Kütüphaneleri arasında mutabakat zaptı.

Ticaret 5 kat arttı 1 milyar $’a ulaştı

Belarus Başbakanı Andrey Kobyakov da, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile ilişkileri geliştirmek için Belarus’un Türkiye’yi sıçrama tahtası olarak gördüğünü söyledi. İki ülke cumhurbaşkanlarının gerçekleştirdiği düzenli temaslar neticesinde işbirliğinin daha geliştiğine ve zenginleştiğine işaret eden Kobyakov, önceliklerinin Belarus ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin arttırılması olduğunu vurguladı. Son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 kat artarak 1 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Kobyakov, iki ülkenin mevcut potansiyelini değerlendirdiklerinde bu rakamın sadece ara gösterge olduğunu bildirdi.

BİZİM İÇİN SIÇRAMA TAHTASI

Kobyakov, “Biz Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki ilişkilerimizi geliştirmek için Türkiye’yi bir sıçrama tahtası olarak görüyoruz. Avrasya Ekonomik İşbirliği coğrafyasındaki işbirliğini ve faaliyetlerini geliştirmesi için de Belarus Türkiye için sıçrama tahtasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

300 Türk şirket faaliyet gösteriyor

Ekonomik ilişkilerin yanı sıra beşeri ve yüksek öğretim konularının da görüşmede ele alındığını ifade eden Kobyakov, “Belarus’ta  300’e yakın Türk sermayeli şirket var. Düzenlenecek Türk-Belarus İş Forumu’nun yeni işbirliği döneminin başlangıcı olacak” dedi.