Türkiye 'üretim üssü' olup dünyaya 10 marka çıkaracak

Ar-Ge Reform Paketi, sanayide stratejik bir dönüşüm sağlayacak. TBMM Sanayi-Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı Altunyaldız, ''Desteklerle, yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olma yolundayız'' dedi. 

HAKKI KURBAN

hakkı.kurban@aksam.com.tr

Meclis, Türk sanayisindeki dinamizmi daha da artırarak yüksek teknolojiye dayalı üretimin önünü açacak olan Ar-Ge Reform Paketi'ni yasalaştırmaya hazırlanıyor. Düzenleme, bu hafta Genel Kurul'da görüşülecek. Paketin önemine dikkat çeken Meclis Sanayi- Ticaret ve Enerji Komisyonu Başkanı- AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, "2023 yılı hedeflerimizi gerçekleşitremik için yenilikçi ve girişimci temelli bir dönüşüm planlanıyor. Ar-Ge alanında sağlanacak desteklerle, orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya'nın üretim üssü olma yolunda ilerleyeceğiz" değerlendirmesinde bulundu. Paketi AKŞAM'a değerlendiren Altunyaldız, şu tespitleri yaptı: 

Teknoloji açılımı

Bu tasarının en önemli açılımlarından biri, Ar-Ge Merkezi kurmak için gerekli olan minimum sayıyı, özellikle yazılım, ilaç ve tıbbi cihaz, biyoteknoloji, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi yüksek teknolojili sektörlerde 15'e kadar düşürme yetkisini Bakanlar Kurulu'na vermesi. Bu adımla, ülkemizin Ar-Ge ve yenilik kapasitesini artırmayı, sanayimizin daha çok Ar-Ge ve yenilik tabanlı bir yapıya kavuşturulmasını hedefliyoruz. bu hedefleri gerçekleştirdiğimiz takdirde, ülkemizin teknoloji düzeyinin de orta ve düşük alanlardan orta ve yüksek alanlara evrilmesini sağlamak için önemli bir adım atmış olacağız.

DÜNYA PAZARLARINA AÇILACAĞIZ

Düzenlemenin getirdiği yeniliklerden biri, ülkemizde tasarım merkezlerinin kurularak, Ar-Ge merkezlerine sağlanan; Ar-Ge indirimi, vergisi stopaj desteği, sigorta primi işveren hissesinin yarısının devlet tarafından karşılanması, damga vergisi muafiyeti gibi destek ve muafiyetlerden yararlandırılması. Bu adımla, katma değerli üretim, markalaşma ve uluslararası pazarlara açılma yönünde önemli bir adım atmış olacağız. 2023 yılına kadar, ülke olarak en az 10 markayı oluşturmayı hedefliyoruz.

Gençlere büyük fırsat

2008'de çıkarılan Ar-Ge Kanunu kapsamında yenilikçi iş fikri olan gençlerimize bu fikirlerini gerçekleştirmelerini teminin 100 bin TL'ye kadar hibe desteği veriliyor. Ar-Ge Reform Paketi ile destek miktarını 500 bin TL'ye kadar artırıyoruz. Böylece daha nitelikli ve yüksek bütçeli projelerin hayata geçirilmesi sağlanmış olacak. Ayrıca mezuniyet üzerinden 5 yıl geçmeme şartı da 10 yıla çıkıyor.

Çekim merkezi olacağız

bilişim, biyoteknoloji, nanoteknoloji gibi stratejik sektörlerde odaklanmış Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin kurulması sağlanacak. Böylelikle, belirli alanlarda güçlü Ar-Ge ekosisteminin oluşturulması mümkün olacak. Ülkemizin, Ar-Ge çekim merkezi haline getirilmesini amaçlıyoruz.