Türkiye tüm dünyada ihracat atağına kalkıyor

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin etkili olmadığı pazarlara güçlü bir şekilde girmesi için harekete geçiyor. Bakan Ruhsar Pekcan, “Dünyanın her tarafında dört koldan tanıtım ve ihracat atağına geçeceğiz” dedi.

MİRAY ÇİMEN

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Mali Kurul toplantısının ardından dünya genelinde faaliyet gösteren ve özel sektörün dış ekonomik ilişkilerini yürüten İş Konseyi Başkanları ile “Ticari Diplomasi Buluşması”nda bir araya geldi. Toplantıda Çin’den ABD’ye, Hindistan’dan Rusya’ya bulundukları ülkelerde ticaret ve işbirliğini geliştirmek için çözüm önerilerinin ve hedefleri sıralayan İş Konseyi Başkanları, ticari diplomaside yaşanılan sorunları ve tespitlerini de aktardı. 

ÜLKEYİ TEMSİL EDİYOR

Toplantının ardından bir grup gazeteciye bilgi veren Pekcan, toplantıda talepleri titizlikle değerlendireceklerini söylediğini belirterek, yaptıkları çalışmaları anlattığını ifade etti. Pekcan, iş konseylerinin dünyada korumacılık önlemlerinin arttığı bir dönemde Türkiye’ye doğrudan yatırımcı çekmek, yurtdışında yatırımları artırmak, üçüncü ülkelerle ortak yatırım yapma hedeflerinde önemli bir misyon üstlendiğini dile getirdi.  Küresel ekonominin çok önemli bir değişim sürecinden geçtiğine kaydeden Pekcan, şunları kaydetti:

TEKNOLOJİ DÖNÜŞTÜRECEK

“21. yüzyılın yeni teknolojileri giderek daha fazla kendini hissettirecek ve tüm dünyayı dönüştürecektir. Yeni küresel ekonomiye uyum sağlayacak, başarılı olacak ve yüksek gelirli ülkeler sınıfına yükseleceğiz. Ticaret Bakanlığı olarak yeni küresel denklemi çok iyi görüyor ve gerekli çalışmaları yürütüyoruz.” Bu kapsamda 3 hedeflerinin bulunduğunu vurgulayan Pekcan, bunları “markalaşma ve tasarımla daha rekabetçi hale gelmek”, “İç ticareti modern çağın gereklerine göre modern mevzuatlarla ve dijitalleştirmeyle geliştirmek”, “üretimde yeni teknolojilerle çağı yakalamak” olarak sıraladı. 

Korumacılık rüzgarı esiyor 

Tüm dünyada, özellikle de Amerika’da korumacılık rüzgarlarını estiğini belirten Pekcan, şunları aktardı: “Bu dönemde yeni ve doğru politikalar geliştirmek, alternatif pazarlara ve yeni nesil teknolojilere odaklanmak zorundayız. Özellikle büyük gelecek vaat eden Afrika, Uzakdoğu ve Latin Amerika pazarlarında daha etkin olmamız gerekiyor. Bu kapsamda, ekimde II. Türkiye ve Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nu DEİK işbirliğiyle çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdik. Bahane üretmek yerine, çözüme odaklanıp yeni politikalar geliştiriyoruz.”

Yeterince etkili değiliz

Türkiye’nin Meksika, Rusya, Çin ve Hindistan gibi yeterince etkili olmadığı pazarlara yeni ve kapsamlı stratejilerle güçlü şekilde girmek için eylem planları hazırladıklarını ifade eden Pekcan,  “Dünyanın her tarafında dört koldan tanıtım ve ihracat atağına geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

Koordineli çalışılmalı 

Pekcan diğer taraftan ticaret müşavirliklerinin yapısını ülke bazında daha etkinleştirip, güçlendireceklerini ve İş Konseyi Başkanları ile koordineli çalışmalarını sağlayacaklarını kaydetti. İş Konseyi Başkanlarına seslenen Pekcan, “Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, BREXIT gibi ülkemiz dış ticaretini etkileyecek tüm süreçlerde muhataplarınızı bizim yanımıza dahil etmek için çalışmanızı bekliyoruz” dedi.