'Türkiye tohumculukta hiçbir ülkeye bağımlı değil'

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, Türkiye’nin tohumculukta dışa bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, “Şu anda devletimiz, tohum ithalatını tamamen yasakladı diyelim; emin olunuz hiçbir temel ürün grubunda üretim sıkıntısı yaşamayız” dedi.

Akcan, tohumculuk sektörünün çiftçinin verimli, kaliteli ve yüksek fiyattan satabileceği ürünler yetiştirmesi, tüketicilerinse sağlıklı sofralar kurması için çalıştığını ifade ederek, sektörün tarımın en stratejik girdisi olan tohum, fide, fidan ve süs bitkilerini ıslah ettiğini, ürettiğini ve uygun fiyatlarla dağıtımını sağladığını kaydetti.  

MARKA OLMA YOLUNDA

Akcan, Türkiye’nin kendine yeten ve üretiminin yüzde 40’ını ihraç ederek dünya fidancılığında tercih edilen marka olma yolunda önemli ilerlemeler sağladığını ifade etti. Meşhur İsrail tohumu konusunun da bir şehir efsanesi olduğunu bir kez daha ifade edeyim. 2018 yılında bu ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın sadece yüzde 5’idir. Ayrıca İsrail’e 1 milyon dolarlık tohum ihracatımız var” diye konuştu. 

GDO’LU ÜRETİME 12 YIL HAPİS 

Genetiği Değiştirilmiş Organizma'ya (GDO) da değinen Akcan, “Ülkemizde GDO’lu tohumların üretimi ve her türlü ticareti yasaklanmıştır. Aksi halde çok ciddi miktarda maddi ve 12 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Hibrit (melez) tohumlar ise iç tüketim ve ihracatta tercih edilen ürünlerin arzı için doğal yöntemlerle üretilir” dedi.