Türkiye sinemada çekim merkezi olacak

Türk sinemasına yeni destekler geliyor. Buna göre, Türk sinemasının marka olabilmesi için yapımlar yaygınlaştırılacak. Sektörün ihracata katkısı artırılacak. Türkiye film çekim merkezi haline getirilecek. 

BETÜL OĞUZ

Son yıllarda Türk filmi üretiminde ve izleyici sayısında yaşanan artışla uluslararası festivallerde alınan ödüllerin artması sonucunda harekete geçen hükümet, Türk sinemasının dünya markası olması için yeni stratejileri hayata geçirecek ve Türkiye’nin film çekim merkezi haleni gelmesini sağlayacak. Sektörde yaşanan olumlu gelişmeler son yıllarda artarak devam ediyor. Özellikle sinema ve dizi sektörünün önemli bir ekonomik büyüklüğe ulaşması ve yerli filmlerinin uluslararası arenada elde ettiği başarılarla Türkiye’nin tanıtımına önemli katkılar sağlaması, hükümeti harekete geçirdi. 

ÖZEL SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ 

Türk sinemasının dünyada tanınan bir marka haline gelmesini sağlayacak yapımların yaygınlaştırılması ve sektörün ihracata katkısının artırılması için yeni açılımlar gerçekleştirecek olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, sinema destek projelerini hayata geçirmek için TRT, YÖK ve özel sektörle işbirliği yapacak. Bu kapsamda Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı hazırlayan proje paydaşları, söz konusu tasarıyı yakın zamanda Başbakanlığa sevk edecek.  YABANCIYA TEŞVİK YOLDA 

Bu arada Kültür ve Turizm Bakanlığı da, Hollywood filmlerinin Türkiye’de çekilmesini teşvik edecek düzenleme için düğmeye bastı. Bakanlık, Hollywood yapımcılarından yüzde 18’lik KDV’nin alınmayacağı, yapımcıların harcadığı paranın yüzde 25’ine kadar olan bölümünün iade edileceği bir yasa taslağı üzerinde çalışıyor.  

Eserler müzeyle saklanacak 

Kültür Bakanlığı ve proje paydaşları, Türkiye Film Arşivi ve Sinema Müzesi kurulmasını da sağlayacak. Bu projeyle başta sinema eserleri olmak üzere Türkiye’nin görsel-işitsel mirasının korunması sağlanacak. Bu projeyle ayrıca film mirasımızın ve kostüm, afiş, gibi film dışı materyallerin kataloglanması, korunması, restorasyonu ve envanterlerinin çıkarılması da gerçekleştirilecek. 

İhracata katkısı artırılacak 

Taslağın kanunlaşmasıyla birlikte Türk sinemasının marka olabilmesi için yapımların yaygınlaştırılması sağlanacak ve sektörün ihracata katkısı artırılacak. Bununla birlikte yeni stratejiler ve ödül destek mekanizmaları devreye sokulacak, sinema alanındaki gelişme ve büyüme sürdürebilir kılınacak. Ayrıca eser niteliğinde artış oluşturulması sağlanırken, üretilen eserlerin daha fazla seyirciyle buluşması sağlanacak. Türkiye dünya çapında bir film üretim merkezi haline getirilecek.   

Türkiye’nin son dönemde dünyada ilgi gören yapımları arasında ‘Ayla’ dikkat çekiyor.