Emin PAZARCI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Şehir Hastanelerinde kimseye hasta garantisi verilmediğini belirterek, “Türkiye, sağlıkta model ve sistem ihraç eder bir hale geldi” dedi. Gazetelerin Ankara temsilcilerine 3 bin 711 yataklı Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ni tanıtan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'geleceğin dünyasının hastanelerini inşa ettiklerini' söyledi. Bakan Koca, 900 poliklinik, 700 yoğun bakım yatağı ve 131 ameliyathanesi olan hastanenin bütün birimleriyle devreye girdiğinde 12 bin kişinin çalıştığı bir yapı haline geleceğini vurguladı.
SAĞLIK ÜSLERİ OLUYOR
Bakan Koca, “Şehir hastaneleri, bulunduğu bölgede son nokta hizmeti veren sağlık üsleri olarak konumlandırılıyor. Şehir hastanelerinin, hiçbir eksikliğin olmadığı sağlık kuruluşları olması noktasında gayret içindeyiz. Hedefimiz, şehir hastaneleriyle mükemmeliyet merkezleri oluşturmak” dedi.
YURTDIŞINDAN YÜKSEK İLGİ
“Şehir hastaneleri, turizm için sağlık merkezleri olacak. Kazakistan ve Romanya’nın, Mersin’dekine benzer hastane talepleri var” açıklaması yapan Koca, “Malezya, bizden bir ücret mukabilinde sağlık sistemimizi komple istiyor. Hastane ve sistem transferi konusunda yoğun talep var. Organ nakli, plastik cerrahi, saç ekimiyle ilgili dışarıdan yoğun hasta geliyor. Azerbaycan, İran, Balkan ülkeleri ve Avrupa’dan gelenler var. Ayrıca, diş hekimliği alanında da yurtdışından talep yüksek. Sağlık turizmiyle ilgili USHAŞ adında bir şirket kurduk” diye konuştu.
Hasta garantisi söz konusu değil
Koca, “Sağlıkta daha güçlü bir Türkiye noktasına ilerleyeceğiz. Dünyada bizim gibi memnuniyet oranı yüzde 73’lerde olan ve sağlıkta bütün nüfusu kapsayan bir başka ülke de yok. Ayrıca, şehir hastanelerinde hasta garantisi diye bir şey asla söz konusu değil. Kullanım bedeli, yani kira ise sabit. Biz devlet olarak sadece vereceğimiz kiranın garantisiyle mükellefiz. Başka bir borçla, mükellef değiliz. Bu anlamda, ne Maliye, ne de Sağlık Bakanlığı borç yüklenimi için imza atıyor. Biz sadece kiramızdan sorumluyuz” açıklaması yaptı.
MR ve tomografiye sıkı denetim
Bakan Koca, “Mesela MR ve tomografinin çekilip çekilmediğinin kontrolü yapıldı. 1.7 milyar olan gider, 1.5’a kadar düştü. MR olmayan yerde MR faturası düzenlendiğini söylersem, dediğim rakamları daha iyi yorumlarsınız. Sağlıkta istismarı devre dışı bırakırsak, sürdürülebilirlik artacak ve dünyaya da örnek olacağız” dedi.