SELİM KARAHAN
Türkiye son yıllarda gerçekleştirdiği atılımla rüzgar enerjisinde küresel oyunculardan birisi haline gelmeye başladı. Küresel Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) verilerine göre geçtiğimiz yıl dünyada kurulu rüzgar enerjisi kapasitesi bir önceki yıla göre 52 bin 573 megavat artarak 539 bin 581 megavata ulaştı. Türkiye 6 bin 857 megavatlık kapasiteyle rüzgar enerjisinde dünyada 11. sırada yer alıyor. 10. sıradaki İtalya’nın 9 bin 479 megavat kurulu gücü bulunuyor. Önceki gün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı açıklamalar Türkiye’nin kısa vadede ilk 10’u zorlayacağını ortaya koydu. Türkiye Enerji ve Madencilik Forumu’nda konuşan Albayrak “Güneş ve rüzgarda 1000’er megavatlık yeni ihaleler için çalışmalara başladık. Öncelikle rüzgarda dünyanın en büyük offshore projesini hazırlıyoruz” açıklamasında bulundu. Söz konusu proje Türkiye’nin ilk offshore rüzgar çiftliği olacak.
YATIRIMLAR HIZ KAZANDI
Başta Almanya, İngiltere ve Çin olmak üzere artan sayıda ülke offshore rüzgar çiftlikleri yatırımlarına son yıllarda büyük hız vermiş durumda. Bunun nedeni offshore yani deniz üzerinde kurulan rüzgar çiftliklerinin karadakilere göre çeşitli avantajları olması. ABD Okyanus Enerjisi Yönetim Ofisi’nin konuyla ilgili raporunda rüzgarın karaya göre daha sert ve devamlı esmesinin enerji üretiminde büyük fark yarattığına dikkat çekiyor.
5 KM’DE BÜYÜK FARK
Örneğin saate 24 kilometre hızla rüzgar esen bir yere kurduğunuz rüzgar türbini, 19 kilometre hızla rüzgar esen bir yerdeki türbine göre 2 kat daha fazla enerji üretiyor. Bu durum inşası daha zor olsa da denize rüzgar türbini kurmayı fazlasıyla cazip hale getiriyor. GWEC verilerine göre 2017 sonu itibarıyla küresel offshore rüzgar enerjisi kapasitesi 18 bin 814 megavat. Bu, toplam kapasite içinde küçük bir miktar olabilir ancak offshoredaki büyüme hızı sektörün çok üzerinde. Kapasite sadece geçen yıl 4 bin 331 yani yüzde 30 arttı megavat arttı. 2011 yılına baktığımızda offshore rüzgar kapasitesinin sadece 4 bin 117 olduğunu görüyoruz. Yani 6 yılllık dönemde toplam kapasitede yüzde 357’lik artış yaşandı.
Verim her geçen yıl artıyor
Offshore üretimden alınan verim teknolojinin gelişimiyle her geçen yıl artıyor. WindEurope verilerine göre 2017’de offshore rüzgar çiftliklerinde ortalama bir türbininin ürettiği enerji önceki yıla göre % 23 artarak 5.9 megavata ulaştı.
EN BÜYÜK ÇİFTLİKTE
175 TÜRBİN VAR
Offshore rüzgar enerjisi üretiminde 18 bin 814 megavatlık küresel kapsitenin 6 bin 836 megavatı İngiltere’de bulunuyor. Türkiye’de kurulacak offshore çiftliğin dünyanın en büyüğü olabilmesi için 630 megavatlık London Array’i geçmesi gerekiyor. London Array’de toplam 175 rüzgar türbini bulunuyor.
Artış hızında dünya sekizincisi
2017 yılında yıllık rüzgar enerjisi üretim kapasitesini 766 megavat artıran Türkiye, artış hızında Avrupa’da 4 dünyada ise 8. oldu. Rüzgar enerjisi kapasitesini geçen yıl en çok artıran ise açık ara farkla Çin oldu. Çin 2017’de 19 bin 500 megavat kapasiteli yeni santralları devreye aldı.