UFUK KORCAN
Türkiye’nin enerji alanında yaptığı atılıma son olarak rüzgar eklendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın geçen hafta rüzgarda düzenlediği Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi tam anlamıyla kıran kırana geçti. Bu alanda dünyanın en büyük 10 şirketinin 8’i dev ihaleye teklif vermişti. Açık eksiltme yöntemiyle düzenlenen ihaleyi kilovat saat (kwh) başına 3.48 cent (dolar) ile en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. İhalede oluşan rakam dünyada bugüne kadarki en düşük alım maliyeti anlamına geliyor. Bir önceki rekor kwh başına 3.84 dolar cent ile Meksika’nın elinde bulunuyordu. Martta yapılan Türkiye'nin en büyük güneş enerjisi santralinin kurulacağı Karapınar YEKA ihalesinde en iyi teklifi Kalyon-Hanwha Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. Güneş YEKA ihalesinde birim fiyat 6.99 cent olmuştu.
TÜRKİYE FARKI KAPATIYOR
Peki tüm dünyada büyük yankı uyandıran YEKA ihalesiyle gündeme gelen rüzgar enerjisinde Türkiye enerji liginde ne durumda? Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) 2016 yılı raporuna göre Türkiye, 2016 yılında yaptığı 1.387 MW’lık yatırımı ile kurulu gücünü 6 bin 81 MW’ye çıkardı. Geçen sene devreye alınan yatırımlarla Türkiye, Avrupa’da Almanya ve Fransa’nın ardından rüzgar enerjisinde kapasitesini artıran üçüncü ülke oldu. Rüzgar YEKA ihalesiyle 1.000 MW’lık bir ilave güç de devreye alınacak. Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2017 verilerine göre rüzgar enerjisinde şirketlerin yatırımları sürüyor. Bu yıl 401.7 MW’lık Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımı gerçekleştirildi. 6 ayda Almanya 2.200, İngiltere 1.200, Fransa 492 MW rüzgar kapasitesini işletmeye dahil etti.
Türkiye’yi ‘TOP 10’a taşıyacak dönüşüm
Türkiye 2016 rakamlarına göre 6081 MW kurulu gücü ile Avrupa’nın en büyük altıncı rüzgar enerjisi kapasitesine sahip. Ancak son yıllarda bu alanda yapılan yatırımlara bakıldığında Türkiye’nin farkı hızla kapattığı ve İtalya’yı geçerek beşinci sıraya çıkmaya hazırlandığı görülüyor.
DÜNYANIN 11. BÜYÜĞÜ
Yeni yatırımlarla üst sıralara tırmanmaya devam eden Türkiye, dünyanın en büyük 11’inci rüzgar enerjisi kurulu gücüne sahip. Büyük ekonomilerin başarısının arkasında yerli enerji kaynaklarının yattığı görülüyor.
Türkiye'deki fiyata yaklaşamadılar
Avrupa'da yenilenebilir teknoloji alanında önemli üretim tesislerine sahip olan Almanya ve İspanya bile Türkiye'deki fiyatları yakalayamadı. Geçtiğimiz ay İspanya gerçekleştirdiği 1 GW'lık rüzgar ihalesinde1 kWh için 4.3 cent (euro), Almanya'daki ihalede ise 1 kWh için 6,73 cent (dolar) fiyat çıkmıştı.
Türkiye ekonomisi için milat
Rüzgar YEKA ihalesi sonrasında açıklama yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dünya enerji piyasalarının Türkiye ekonomisi için tarihi bir milata tanıklık ettiğini belirterek, “Türkiye milli ve yerli enerji politikaları noktasında, yerli ve yenilenebilir kaynakları öncelikleyen süreci başlattı. Bu sürecin tüm yapı taşlarını tek tek, nakış gibi işleyerek bugünlere geldik. ‘Durmak yok yola devam’ diyerek bu süreci daha da ileri taşıyacağız" demişti.
Büyük enerji büyük ekonomi
Dünyada rüzgar enerjisinde söz sahibi ülkelere bakıldığında bu ülkelerin aynı zamanda dünyanın en büyük ekonomileri olduğu dikkat çekiyor. Rüzgar enerjisinde en fazla kurulu güce sahip olan ülke 168 bin 732 MW kapasite ile Çin. Bu ülkeyi 82 bin 184 MW ile ABD takip ediyor. Almanya’nın rüzgardaki kurulu gücü 50 bin MW seviyesinde.