ÖZGÜL ÖZTÜRK
Pandeminin etkisiyle 2021'de küresel mobil oyun pazarı 180,3 milyar dolar gelire ulaştı. Mobil oyun gelirleri 93,2 milyar dolarla oyun pazarından yüzde 52 pay aldı. Türk oyun sektörüne yapılan yatırımlar ise son 1 yılda yaklaşık 20 kat artarak 266 milyon dolara ulaştı. Türkiye ve globalde mobil oyunlara gösterilen bu ilginin global oyun şirketleri için hedef kitleyi tanımayı çok önemli hale getirdiğini belirten AdColony EMEA & LATAM Pazarlama Müdürü Melisa Matlum şunları kaydetti:
550 MİLYON DOLAR GELECEK
"2021'de 3 milyar mobil oyuncu, tüm oyunlar için 178.8 milyar dolardan fazla para harcadı. Böylesine büyük bir pazarda hedef kitleyi tanımak oldukça önemli. Ülkemizde yetişkin nüfusun yüzde 78'ini oluşturan mobil oyuncu kitlesi Türkiye'yi global oyun devleri için bir kuluçka merkezi haline getirdi. Geçen sene Türkiye, en çok yatırım yapılan 10 Avrupa ülkesinden biri oldu. 2022 yılında da bu yükselişin devam ederek Türk oyun sektörüne yapılan yatırımların 550 milyon doların üzerine çıkmasını öngörüyoruz.''
10 AVRUPA ÜLKESİNDEN BİRİYİZ
Türkiye'nin mobil oyun sektöründe en parlak dönemini geçirdiğine dikkat çeken Melisa Matlum sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 2021 yılında ard arda gelen mobil oyun yatırımları Türk mobil oyun sektörünün dünya çapında da duyulmasını sağladı. Geçtiğimiz sene Türkiye en çok yatırım yapılan 10 Avrupa ülkesinden biri oldu. Önümüzdeki yıllarda yeni yatırımlarla sektör daha da büyüyecek."
GEÇEN YIL 72 YENİ ŞİRKET KURULDU
Türkiye'nin dünyanın yeni oyun girişim merkezi olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Lideri Gökhan Kaçmaz da şunları söyledi: "Türkiye'de 2022 yılı itibarıyla 600'e yakın oyun şirketi bulunuyor. 2020 yılında toplamda 109 adet yeni oyun girişimi kurulurken 2021 yılında 72 yeni oyun girişimi kurulduğu gözlemlendi. Oyun sektörü, Türkiye girişim ekosistemi içerisinde yatırımcılar tarafından adet ve hacim olarak en çok ilgi gören sektörlerden birisi oldu. 2020 yılında toplamda 16 oyun şirketi girişim sermayesi yatırımı alırken 2021 yılında ise 56 oyun şirketi girişim sermayesi yatırımı aldı. Bu yılın ocak ayında tamamlanan Dream Games, Spyke Games ve Fomo Games işlemleriyle Türkiye oyun sektöründe henüz 2022'nin ilk ayında toplam 315 milyon dolar işlem hacmi elde edildi."