Türkiye milyar dolarlık teknoloji girişimini bekliyor

Teknoloji firmalarının her geçen gün sayısının arttığı ve daha fazla yatırım çektiği Türkiye artık 'milyar dolarlık girişimi' bekliyor. Geçtiğimiz 6 yılda devlerin emekleme döneminde girdikleri Wired'ın Avrupa’nın En İyi 100 Startup’ı listesinde bu yıl yer alan İstanbul merkezli 10 firma bu konuda güçlü bir potansiyel barındırıyor. 

SELİM KARAHAN

Dünyanın en saygın teknoloji yayınlarından Wired dergisi Avrupa’nın En İyi 100 Girişimi(Startup) listesini açıkladı. 2011 yılından beri söz konusu listeyi hazırlayan dergi teknoloji alanında hareketlilik yaşanan yani yeni fikir ve şirketlerin yeşerdiği 10 Avrupa şehrinden 10’ar tane firma belirliyor. Bu yıl da İstanbul, Londra, Stockholm, Tel Aviv, Berlin, Barselona, Paris, Lisbon, Helsinki ve Amsterdam’dan girişimler ele alındı.  

KONUŞULMAK ÖNEMLİ KRİTER

İstanbul’dan Iyzico, Onedio, Tapu.com, Visionteractive, Alotech, Scorp, KapGel, Paraşüt, Insider ve Monument Avrupa’nın en iddialı teknoloji startupları arasında yerlerini aldı.   Söz konusu listeye girebilmek için sadece iyi bir fikriniz olması yetmiyor. Seçilen şirketlerin fikirlerini çalışır bir şekilde hayata geçirmiş olması ve belli bir etki alanının olması gerekiyor. Şirketlerin ülkelerinde ‘konuşuluyor’ olması en önemli kriterlerden birisi ancak gelirleri veya piyasa değerleri liste hazırlanırken göz ardı ediliyor. Yeni girişimlerin yer aldığı liste başarı potansiyeli yüksek bir yolculuğa yelken açmaya hazırlanan firmalardan oluşuyor.

DEVLER LİSTEDE YER ALMIŞTI

Wired’ın artık gelenekselleşen Avrupa’nın En İyi 100 Girişimi listesine girmek bu sebeple büyük önem taşıyor.

Listede zaman içinde yer almış bazı firmalar sonradan milyarlarca dolarlık devlere dönüştü. Bu şirketler arasında Berlin merkezli müzik platformu SoundCloud 2011 yılında listede yer aldığında yeni yeni büyümeye başlamıştı. Bugün ise 175 milyon kullanıcısı ve 1 milyar dolarlık değeriyle bir müzik devine dönüşmüş durumda.  Gelmiş geçmiş en başarılı mobil oyunlardan Angry Birds’ün yaratıcısı Rovio da listeye daha emekle aşamasında girmişti. Bu yıl listede 3. kez yer alan Amsterdam merkezli bulut tabanlı dosya paylaşım sistemi WeTransfer de 2011’de listede ilk yer aldığında çok fazla tanınmıyordu. Bugün ise piyasa değeri 1.2 milyar dolara ulaştı. Bu örneklere bakınca ister istemez listeye İstanbul’dan giren firmalar ‘Neden milyar dolarlık devlere dönüşmesin’ diye soruyorsunuz.

Hollanda ve ABD’den para çekmeyi başardı

Küçük ve orta ölçekli işletmeler için geliştirilen web tabanlı finansal yönetim uygulaması Paraşüt, bu yıl listeye 2. kez girdi. Paraşüt Kurucu Ortağı Sean Yu,  “Çalışanlarımıza tutkularını ve yaratıcılıklarını kullanarak kendilerinden bir şeyler katmalarını teşvik ediyoruz. Bence başarımızın en büyük sırrı bu" dedi. Şirket bugüne kadar Hollandalı Revo Capitalve  Silikon Vadisi merkezli Ribbit Capital’den yatırım aldı.

1.5 milyon $ yatırım aldı

2014'te Çetin Öztoprak tarafından kurulan KapGel neredeyse her ürünü eve sipariş etmenize imkân tanıyor. Geçen yıl 500 bin dolar yatırım çekmeyi başaran girişim bu yıl yerli ve yabancı yatırımcılardan 1 milyon dolar yatırım aldı. Yatırımcıları arasında Ortadoğu'nun en önemli girişim fonlarından Wamda Capital de bulunuyor. 

Rekor Yemeksepeti'nde

Son yıllarda Türkiye merkezli teknoloji girişimleri önemli satışlara imza attı. Yemeksepeti geçtiğimiz yıl 589 milyon dolar gibi rekor bir ücretle Delivery Hero'ya satıldı. Yemeksepeti bu rekoru 2011'deki Gittigidiyor'un E-bay'e 217.5 milyon dolarlık satışından aldı. Bu ikisi kadar konuşulmasa da şirketlere  mobil çözümler sunan Pozitron'un 2014 yılında İngiliz Monetise'a 100 milyon dolara satılması ülkemizdeki son yıllardaki en önemli başarı hikayelerinden birisi oldu.  

İlk yılında listeye girdi

2015’te kurulan  online gayrimenkul açık artırma sitesi tapu.com kısa sürede listeye girmeyi başardı. Sitenin kurucusu Emre Erşahin, konuyla ilgili açıklamasında da  gayrimenkul sektöründe dengeleri değiştirmeye devam ettiklerini belirtti. 

Çok hızlı büyüdü

İzzet Zakuto ve Sercan Işık tarafından kurulan, 15 saniyelik videoların paylaşıldığı Scorp da bu yıl listeye 2. kez girmeyi başaranlardan. 2015'in şubat ayında çıkan uygulamanınkasım ayında 1 milyon, ocakta ise 1.7 milyon kullanıcı sayısına ulaştığı açıklandı.