Türkiye milli uydusunu kendisi fırlatacak!

Ulaştırma Bakanlığı, BURAK Projesi’ni hayata geçirmeye hazırlanıyor. 2018’de başlatılması öngörülen projeyle uydu fırlatılmasında dışa bağımlılığa son verilecek. Projeyle, uzay teknolojileri geliştirilecek.

MİRAY ÇİMEN

Yerli ve milli uydu üreten Türkiye, şimdi de uydu fırlatılmasında dışa bağımlılığa son verme hazırlığında. Türkiye’nin kendi uydularını fırlatması için harekete geçen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Uzay Sonda Roketi ve Fırlatma Sistemi Projesi’nin (BURAK) startını verdi. Projeyle uydu fırlatma sistem ve teknolojilerinin yerli olarak geliştirilmesi sağlanacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı milli uydu fırlatma sistemi geliştirme hedefinde ilk adımı atmaya hazırlanıyor. Bakanlık bu kapsamda fizibilite raporu tamamlanan BURAK Projesi’ni hayata geçirmeyi hedefliyor.

UZAYA BAĞIMSIZ ERİŞİM

Türkiye’nin 2023 hedeflerine uygun olarak gerçekleştirilmesi öngörülen projeyle uzay projeleri için ihtiyaç duyulan teknolojilerin geliştirilmesi ve uzay tarihçesi kazandırılması amaçlanıyor. Ayrıca, Türkiye’nin uzaya bağımsız olarak erişim yapabilen ülkeler arasında yer alması öncelikli hedef olarak belirtiliyor.

2018’DE BAŞLAYACAK

Bunun yanı sıra projenin fırlatma teknolojilerine sahip olmanın stratejik önemi ve Türkiye’nin kalkınmasına da sağlayacağı katkıların göz önünde bulundurulmasıyla 2018 yılında başlatılması planlanıyor. Uyduların en önemli alt bileşenlerinden biri olan uydu itki motoru ve itki sistemleri yurt dışından tedarik ediliyor. Uydu İtki Motoru ve İtki Sistemi Geliştirilmesi (UMİT) Projesi kapsamında milli olarak uydu itki motoru ve itki sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. Geliştirilen uydu itki motoru ve itki sistemleri, Türkiye’nin ürettiği gözlem uydularıyla haberleşme uydularında kullanılabilecek ve bu konuda dışa bağımlılığı azaltacak. Bakanlık, projenin 2023 yılına yetiştirilmesini hedefliyor.

JAPONLARLA İŞBİRLİĞİ

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ayrıca uydu-uzay teknolojilerinin geliştirilmesine yönelik de çeşitli faaliyetler yürütüyor. Bu kapsamda Japonya Uzay Ajansı (JAXA) ile işbirliği gerçekleştirildi. Söz konusu işbirliği çerçevesinde Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yer alan Japonya’ya ait KIBO modülünde, uydu ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde kullanılabilecek malzemelerin uzay kalifikasyonunun yapılabilmesi amacıyla test ve denet süreçleri başlatıldı. 

Test sonuçları değerlendirilecek

Türkiye’de geliştirilen ve milli uydularda kullanılabilecek ekipman 2016 yılı sonunda Japonya’nın Tanegashima Uzay Merkezinde Uluslar arası Uzay İstasyonu’na gönderilmişti. Nisan 2017’de ise açık uzay ortamında testlere başlanmıştı.

Deneysel küp uydusu

Söz konusu ekipman 2018 yılında tekrar Türkiye’ye getirilerek test sonuçları değerlendirilecek. Bakanlık Havacılık ve Uzay Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından geliştirilen haberleşme amaçlı deneysel küp uydusunun ise KIBO modülünden bu yıl sonu ya da 2018 yılı başlarında yörüngesine bırakılması planlanıyor