Türkiye 'mavi kart'la dünyaya örnek oldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2011'de Muğla ve Antalya'da başlatılan 'Mavi Kart' sistemi, İstanbul'daki 8 yat limanında da devreye alınmasıyla Türkiye'nin tüm kıyı illerinde uygulanır hale gelecek. Bakan Sarı, ''Bunu başaran ilk ülke olmanın gururunu yaşıyoruz'' dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla dünyada ilk kez hayata geçirilen "Mavi Kart" sistemi, İstanbul'daki 8 yat limanında da devreye alınmasıyla Türkiye'nin tüm kıyı illerinde yayınlaştırılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, "İstanbul'da 8 yat limanındaki atık kabul tesislerinin devreye alınmasıyla ülkemizdeki tüm yat limanlarında Mavi Kart sistemine geçmiş olacağız" dedi. Ataköy Marina'da düzenlenen Mavi Kart tanıtım töreninde Sarı, "Bunu başaran ilk ülke olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, "Her yıl yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı tekne, koy ve körfezlerimizde dolaşıyor, tatil yapıyor. Tabii bunun doğal sonucu olarak belli oranlarda atık oluşuyor. Bu atıkların miktarı, kıyılarımızın su kalitesi için tehdit oluşturuyor. Mavi Kart sisteminde, tekneler atıklarını, marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiklerini işletebiliyorlar" dedi. 

20 BİN TEKNEYE VERİLDİ

Bakan Güldemet Sarı, 2011 yılından bugüne kadar kıyılarda bulunan toplam 55 adet marinanın 47’sinde, Mavi Kart sistemini başarıyla kurduklarını, yerli ve yabancı bayraklı olmak üzere toplam 20 bin tekneye mavi kart verdiklerini belirterek, Mavi Kart sisteminin, denizleri koruma adına büyük bir adım olduğunu dile getirdi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Uygulamayla küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında "Mavi Kart" isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını veriyor. Verilen atıklar ise internet tabanlı yazılımla kayıt altına alınıyor. Gemilerin ne kadar atık verdikleri, zamanı, sefer bilgileri bu yazılım yoluyla takip edilerek, kontrol altında tutuluyor.

Yılda 5.200 metreküp atık topluyoruz  

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Atıklardan kaynaklanan zehirlerin canlı hayatı yok ettiğini biliyoruz. Yüzde 70 oksijen denizlerden gelmekte. Denizler kirlenmesi küresel bir açlık anlamı taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi'nin 31 kıyı ve 8 deniz yüzeyi temizleme gemilerimiz var. Bunlarla yoğun bir çalışma yapmaktayız. Yılda 5 bin 200 metreküp atık topluyoruz denizlerden ve pislik çıkartmaktayız" diye konuştu.