Türkiye, maden keşfi için en sıcak ilk 10'da

37 yıldır Anadolu'da maden arayan Amerikalı David Bickford, Türkiye'nin maden potansiyelini ‘keşfedilecek ilk 10 küresel sıcak nokta' olarak tanımladı. Bickford'a göre Türkiye yıllık altın üretimini, 100 tona çıkarabilir.

DavId Bickford, 1986 yılından bu yana Anadolu'da maden arayan bir Amerikalı. Bugüne kadar Tüprag başta olmak üzere bir çok şirket için altın arayan David Bickford şu anda Kayseri'nin Develi ilçesi yakınlarında üretimine devam eden Kanadalı Centerra Gold-Öksüt Altın Madeni'nin başında. Türkiye'nin mineral kuşağı üzerinde olduğunu anlatan Centerra Gold Türkiye Ülke Müdürü David Bickford "Bu kuşağın Türkiye üzerinden Romanya ve Sırbistan'a (Türkiye/Karpat Kuşağı) uzanan bir bölümü, keşfedilecek ilk 10 küresel sıcak noktadan biri olarak tanımlanıyor" dedi.

100 TON ALTIN MÜMKÜN

"Kendi sektörümüz adına konuşursak Türkiye'nin şu anda 40 ton civarında olan yıllık altın üretiminin 100 tonlara ulaşmasının mümkün olduğunu düşünüyoruz" diyen David Bickford şu anda Türkiye'de faaliyet gösteren 20 altın madeni operasyonu olduğunu söyledi. Bickford "Bu büyük bir başarı ancak sektörü büyütmek için yeni keşifler yapılması gerekiyor. Çünkü Türkiye'nin altın talebi 9 aylık dönemde 159.3 tona ulaştı. Bu rakamlar son 10 yılın en yüksek seviyesi. Sektördeki büyüme ithalata bağımlılığı daha da azaltacak ve Türkiye ekonomisini güçlendirecektir" dedi.

SEKTÖRE ÖNEM VERİLİYOR

Bickford "Madencilik sektörünün Türkiye için çok önemli olduğunu ve büyük potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz" derken bu alanda son yıllarda Türkiye'de önemli adımlar atıldığını da anlattı. Bickford "Hükümet madencilik sektörünü desteklemektedir ve engelleri belirlemek ve kaldırmak için sektörle sık sık iletişim kuruyor. Hükümetin madencilik sektörüne verdiği önemi Orta Vadeli Program'da (OVP) da gördük. OVP'de 5 madde madencilik sektörüne ayrıldı" ifadesini kullandı.

DEVELİ'YE ÖZNESİ KADIN OLAN PROJELER

Madenlerin bölgesel kalkınmada öneminin büyük olduğunu belirten Bickford "Şu anda müteahhitler dahil 1200 kişiye istihdam sağlıyoruz. Çoğu Develi ilçesinden istihdam ediliyor. Kadın çalışan oranımız ise yüzde 15. Bu bizim sektörde yüzde 7" dedi. Ayrıca bölgede öznesi kadın olan bir dizi proje hayata geçirdiklerini anlatan Bickford, "Bunların başında gelen Develi'deki kadın kooperatifine verdiğimiz destekle; el emeği doğal sebze, meyve, ev yemekleri, unlu mamuller gibi ürünlerin satışa sunulduğu Üretim Tesisi ve Gacer Kafe faaliyetine başladı" dedi.

40 MİLYON DOLARA YENİ YATIRIM

BIckford "Biz Öksüt olarak, Türkiye'nin potansiyeline ve geleceğine inanıyoruz. Yatırım yaparak, istihdam sağlayarak ülke ve bölge ekonomisine katkımızı artırarak sürdürüyoruz. Öksüt Altın Madeni için 221 milyon dolar başlangıç yatırımı yapıldı. 2020-2022 döneminde üç yılda 30 milyon dolar daha yatırım yaparak, toplam yatırımlarımız 250 milyon doları aştı. Önümüzdeki dönemde de 40 milyon dolar daha yeni yatırım planlıyoruz. Yeni maden aramalarımızı sürdürüyoruz ve sektördeki fırsatları değerlendirmek için çalışıyoruz" dedi. 35 ton rezervleri olduğunu anlatan Bickford, Öksüt bu yıl 5.5 ila 6 ton arasında üretim yapmayı hedeflediklerini söyledi. Bickford, Öksüt'ün Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından Türkiye'de finans desteği verilen ilk maden projesi olduğunun da altını çizdi.

SİYANÜRLE ALTIN ARANMIYOR

Altın madenciliği denilince ilk akla gelen ve en çok konuşulan konunun siyanür olduğunu belirten Bickford "Öncelikle şu yanlışlığı düzeltmek lazım. 'Siyanürle altın aranıyor' diye bir şey yok. Siyanür altın aramada değil, madenlerden çıkarılan cevherin çok özel ve güvenli sistemlerle ayrıştırma yapıldığı sırada kullanılır. Üstelik siyanürün süadece, yüzde 4'ü altında geriye kalan yüzde 96'sı ise başka sanayi dallarında kullanılıyor" dedi. Bickford Uluslararası Siyanür Yönetim Enstitüsü (ICMI) tarafından verilen ve siyanür kullanan altın madenleri açısından önemli bir sertifika olan ICMC denetimlerini başarıyla geçtiklerini de anlattı.