Türkiye, 'küresel enerji oyunu'nda başrol olacak

SETA, Türkiye’nin milli enerji politikasını masaya yatırdı. Buna göre, enerjide yeni hedeflere yönelen Türkiye küresel enerji oyununda önemli bir role sahip olacak. Aynı zamanda enerji ticaret merkezi kimliği kazanacak.

BETÜL OĞUZ

Türkiye, enerji ticaret merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Türkiye’nin son yıllarda coğrafi konumunu ve potansiyelini avantaja çevirmek adına enerji alanında öngörülebilir hedefler ortaya koyduğunu ve bu noktada kritik hamleler gerçekleştirdiğini belirten SETA, Türkiye’nin enerji ticaret merkezi olma yolunda ilerlediği tespitini yaptı. 

Hedefler masaya yatırıldı

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Türkiye’nin milli enerji ve maden politikasını masaya yatırdı. SETA uzmanları tarafından hazırlanan Türkiye’nin enerji politikasıyla ilgili analiz raporunda, şu tespit ve öneriler ön plana çıktı:

KRİTİK HAMLELER

Türkiye son yıllarda coğrafi konumu ve potansiyelini avantaja çevirmek adına enerji alanında öngörülebilir hedefler ortaya koyarak bu avantajından faydalanma noktasında kritik hamleler gerçekleştirmektedir.  Arz güvenliği, enerjinin yerlileştirilmesi ve öngörülebilir enerji piyasası ana başlıkları ile ön plana çıkan söz konusu politika Türkiye’nin enerjide ortaya konan gelecek hedeflerine ulaşması adına yol gösterici olacaktır.

TANAP VE TÜRK AKIMI

Türkiye’nin konumu gereği –enerji arz eden ülkeleri talep eden ülkelere doğal bir köprü gibi bağlaması sayesinde- ürettiği politikalar ulusal ve uluslar arası platformlarda son derece önem kazanacak. Bu politikalarla birlikte Türkiye’yi önümüzdeki dönemlerde küresel enerji oyununda önemli bir rol bekliyor. TANAP ve Türk Akım projeleri bu açıdan son derece önemlidir. 

TİCARET MERKEZİ KİMLİĞİ DE KAZANACAK

Raporda ayrıca şöyle denildi: "Tam anlamıyla etkin çalışan enerji piyasalarıyla birlikte Türkiye sadece enerji transferi sağlayan bir ülke değil, aynı zamanda fiyat belirleyici bir ülke olarak enerji ticaret merkezi kimliği de kazanacak. Türkiye’nin yüksek gelirli ülkeler arasında yer alabilmesi için belirlenen stratejilerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu bakımdan kamunun yükü azaltılarak özel sektörün önünün açılması ve ekonominin canlandırılması için özel sektör teşviklerinin arttırılması ve bürokrasinin azaltılması faydalı olacaktır."

Kalifiye işgücüne dikkat çekildi

Raporda, "Enerji politikalarının hayata geçirilmesi açısından önemli bir faktör olan kalifiye iş gücü sorununun çözümüne yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Özellikle yenilenebilir enerji alanında teknolojik ilerlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yerli teknolojiyle ekipman üretimi noktasındaki çalışmalar üzerinde ciddiyetle durulmalıdır" denildi.