Türkiye kruvaziyerde bu yıl rekora koşuyor

Kruvaziyer turizminde pandemi sürecinin durgunluğunu atlatan Türkiye, gemilerin uğrak limanı oldu. Yılın ilk 5 ayında 130 gemi 81 bin yolcu getirirken, yıl sonuna kadar 1052 gemiyle yaklaşık 1.5 milyon turist bekleniyor.

Akdeniz'in gözde limanlarına sahip olan Türkiye, kruvaziyer turizminde pandemi döneminin durgunluğunu atlattı. Kruvaziyer turizmi, bu yıl rekora koşarken, bu yıl sonuna kadar 1052 gemi ve toplam 1 milyon 461 bin turistin Türk limanlarını ziyaret etmesi bekleniyor. Dünya kruvaziyer turizminin yaklaşık yüzde 20'si Akdeniz'de gerçekleşiyor. Uzmanlara göre Türkiye, coğrafi konumu, tarihi ve kültürel mirası bakımından diğer Akdeniz ülkelerine kıyasla önemli avantajlara sahip. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın verilerine göre; 2021'de 78 kruvaziyerin uğradığı limanları, 45 bin 362 yolcu ziyaret etti. Pandemi sürecinin başladığı 2020'de ise Türk limanlarına sadece 5 kruvaziyer 1824 yolcu getirdi. En fazla yolcu ağırlanan yıl olan 2013'te ise limanlara toplamda 2 milyon 240 bin 776 turist gelmişti.

4.5 AYDA 130 GEMİ GELDİ

Pandemide yaşanan olumsuzluklar, bu yıl itibarıyla yerini yükselişe bıraktı. Bu yıl 1 Ocak-19 Mayıs tarihleri arasında 130 kruvaziyer, 81 bin 488 yolcusuyla limanlara geldi. Yılın ilk yarısında Kuşadası 68 gemiyle ilk sıraya yerleşti, İstanbul ise 26 gemiyle 2'nci oldu. Galataport'a 26 gemi 20 bin 923 yolcu getirdi. Bu yıl Kuşadası'na 490, İstanbul'a 200, Bodrum'a 138, Çeşme'ye 77, Çanakkale'ye 45, İzmir'e 34 ve Antalya'ya ise 26 geminin gelmesi, diğer limanlarla birlikte de yıl sonuna kadar 1052 gemi ve toplam 1 milyon 461 bin turistin Türkiye'yi ziyaret etmesi bekleniyor. Yaklaşık 1.5 milyon turistin ve ciddi turizm gelirinin hedeflendiği kruvaziyer turizminin ülke ekonomisine ciddi katkı sağlaması hedefleniyor.

KİŞİ BAŞI 250 DOLAR HARCAMA

Global Ports Holding Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü ve Ege Liman İşletmesi Genel Müdürü Aziz Güngör, "Kuşadası Limanı için 2022 çok güçlü şekilde başladı" dedi. Güngör, şöyle konuştu: "Kruvaziyer turizmininin, Kuşadası Limanı'nda yıllık 200 milyon dolarlık bir ekonomi yarattığını söyleyebiliriz. Özellikle gemi yolcusu lüks alışveriş yaparak turlara katılıyor. Küçük esnaf açısından gemi mürettebatı önemli bir müşteri. Dünyada yolcu başına harcama transit yolcu için ortalama 115 dolar olarak kabul edilmekte fakat Kuşadası bir alışveriş cenneti olduğu için bu rakamların 250 dolar civarında olduğu öngörülüyor."

YENİKAPI LİMANI YOLDA

Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Başkanı Aydın Erdemir de, İstanbul'un potansiyeline dikkat çekerek, "Şimdi Yenikapı'da bir liman projesi de var. İlave 3-4 milyon yolcuya hizmet vermesi bekleniyor" dedi.

GALATAPORT'A 3 DEV GEMİ EŞZAMANLI YANAŞABİLİYOR

Galataport İstanbul'un yeme içme üniteleri, alışveriş imkanları, müzeleri, oteli ve 1.2 kilometrelik sahil şeridiyle kruvaziyer limanından çok daha öte olduğunu vurgulayan Galataport İstanbul Liman İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, şunları söyledi:

200 REZERVASYON

"Sektörle şehri bir araya getiren herkesin buluştuğu bir mahalle haline geldi. 3 büyük gemiyi eşzamanlı yanaştırabiliyoruz. 1 günde 15 bin yolcuya yani 47 uçağa hizmet verme imkanına sahip oluyoruz. Bu yıl Türkiye için kruvaziyer turizmde atak yılı, 2016 yılından beri gemi görmemiştik. 1 Ekim 2021'de ilk gemi geldi. Gemi şirketleriyle 200 seferlik rezervasyon yaptık. 20 gemi firması da rotasını Galataport'a çevirmiş durumda. Bu da 450 bin yolcuya 100, 120 bin tayfaya tekabül ediyor. Gelecek yıl ise 750 bin yolcu ağırlamayı hedefliyoruz. Ekonomiye birkaç milyar euroluk katkıdan söz ediyoruz. Costa Venezia her hafta pazar günleri gelip İstanbul'u ana liman olarak kullanacak. Bu bütün bölgeye katkı sağlayacak."

ŞİRKETLER ROTAYI TÜRK LİMANLARINA ÇEVİRDİ

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz ise, pandeminin bitmesi ve Galataport İstanbul'un açılmasıyla Türkiye'nin yeniden cazibe merkezi haline geldiğini söyledi. Alnıtemiz, "Gemi şirketleri de ilgisini Türkiye limanlarına çevirdi. Türkiye limanlarının olmadığı bir rota düşünülemez" dedi. QTerminals Antalya Limanı Genel Müdürü Özgür Sert de, gelecek sene hedeflerinin 200 bin, sonraki yıllarda da 1 milyon olduğunu açıkladı.