Özlü, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) savunma sanayisine yönelik projeleri hakkında konuştu.
TÜBİTAK'ın savunma sanayinde mayın dedektöründen uyduya, çok geniş spektrumda proje geliştirdiğini anlatan Özlü, "Örneğin Göktürk 2 Uydusu halen envanterde kullanımda ve 2,5 metre çözünürlüğe kadar görüntüleri aktarıyor." diye konuştu.
Özlü, TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsünde (SAGE) geliştirilen ürünler hakkında da bilgi verdi.
SAGE'de Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) füzesinin geliştirildiğini ve şu anda envanterde bulunduğunu dile getiren Özlü, "Başarılı bir üründür. Yaklaşık 280-300 kilometreye kadar menzile sahip seyir füzesidir. SAGE, şu anda SOM füzelerinin boyutlarını küçültüp F-35 uçaklarına entegre etme çalışması yürütüyor. Bunun üretimini ise ROKETSAN yapacak." ifadesini kullanıldı.
Özlü, Nüfuz Edici Bomba Projesi'ne de değinerek, "Bu da bir hedefi önce deliyor, içeri girip patlıyor. Özellikle mağaralardaki sığınaklarda, hem sığınağa nüfuz etme hem de nüfuzdan sonra içeride patlama şeklinde tasarlandı. Onun da üretimi yapılıyor ve envantere giriyor." şeklinde konuştu.
"ANKA, uydudan kontrol edilebilecek"
Bakan Özlü, İHA tasarlanması ve üretilmesi konusunda Türkiye'nin çok ciddi mesafe katettiğine dikkati çekti.
İHA'ların ağırlık, boyut ve menzillerine göre "mini", "male" ve "stratejik taktik" gibi kategorize edildiğini anımsatan Özlü, Türkiye'de daha önce mini ve taktik seviye İHA'ların özel şirketlerce üretildiğini ve envantere dahil edildiğini anlattı.
Male sınıfı İHA'nın da TAI tarafından tasarlandığını belirten Özlü, "Male sınıfı İHA olan ANKA'ya, yeni bir yetenek olarak uydudan kontrol getiriliyor. Yani Türksat uydusunun kapsamı alanı ne kadar ise menzili o alanı kapsayacak şekilde bir menzil uzatma yapılıyor. Böylece ANKA, Türksat uydusunun kapsamı alanında çalışabilecek. Bu çalışmanın sözleşmesi yapılmıştı, şu anda üretim aşamasında." dedi.