Türkiye fırsatlar ülkesi yatırım yapan kazanır

Gayrimenkul fuarı MIPIM'de toplam 500 milyar dolarlık büyüklüğü yöneten uluslararası fonların temsilcileriyle buluşan Bakan Nebati ve Bakan Kurum, yabancılara 'Türkiye'ye gelen kazanır' çağrısı yaptı. Bakan Nebati, “Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır” dedi.

ŞENAY BÜYÜKKÖŞDERE

Fransa'nın Cannes şehrinde 31'incisi düzenlenen Uluslararası Gayrimenkul Fuarı (MIPIM) kapsamında Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği'nin (GYODER) Carlton Otel'de düzenlediği uluslararası yatırımcı kahvaltısı, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla gerçekleşti. Dünyanın önde gelen gayrimenkul fonlarıyla buluşan iki bakan, yatırımcılara "Türkiye fırsatlar ülkesi. Türkiye'ye gelen kazanır" çağrısında bulundu. Kahvaltılı toplantıya katılan yatırımcı ve fonların yaklaşık 500 milyar dolarlık bir büyüklüğü yönettiği tahmin edilirken, her iki bakan da katılımcılara Türkiye'nin potansiyelini ve ülkedeki yatırım imkânlarını anlattı. Stratejist George Friedman da, konuşmasında Türkiye'deki fırsatlara değindi.

CAZİBE MERKEZİ

Bakan Nebati, konuşmasında Türkiye'nin zor dönemde bile şoklara ne kadar dayanaklı olduğunu kanıtlayan güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu belirterek, "Her zorda bir kolaylık vardır ve her zorluk yeni fırsatlar verir. Bunu başaran bir ülke önde koşmaya devam eder" dedi. İstanbul'u merkeze aldığınızda 1.3 milyar insana 3-4 saate ulaşılabildiğini kaydeden Nebati, "Türkiye bölgesel bir cazibe merkezi olma yolundadır. Avrupa'nın, Rusya'nın, Ortadoğu ve Afrika'nın farklı taleplerini karşılayabilecek ender ülkelerdendir. Bunu dedik ve 2021'de kanıtladık. Biz fırsatlar ülkesi olma hasebiyle Türkiye'nin farklı bir konumu olduğunu ve krizlerden büyük bir avantajlar silsilesiyle ayrıldığını biliyoruz" diye konuştu.

FİYATLAR UYGUN

Bakan Nebati, açıklamalarına şöyle devam etti: "Şimdi Türkiye ister gayrimenkul ister fonlar açısından alternatif alanlar içinde birinci sırada. Türkiye sermayeye önem veriyor. Çünkü Türkiye serbest piyasa öncülüğünü içselleştirilmiş ve değiştirilmez bir kural olarak görüyor. Bu ülkeye yatırım yaparsanız malınız da canınız da güven altındadır. Yatırımlarınızı Türkiye'ye çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Paranızı kazanırsınız verginizi ödersiniz ve dilediğiniz gibi yaşarsınız. Ayrıca Türkiye'de fiyatlar şu anda oldukça uygun."

FONLARIN GÖZÜ BİZDE

Toplantıda yatırımcılara İstanbul Finans Merkezi'ni de (İFM) anlatan Bakan Nebati, gayrimenkul sektörünü desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Doğrudan yabancı yatırım girişinin yüzde 38.7'sinin gayrimenkul sektöründen kaynaklandığına işaret eden Bakan Nebati, yabancıları yatırıma davet etti ve her türlü kolaylığın sağlanacağını söyledi. İstanbul çadırının resmi açılışını yaptıktan sonra, basın mensuplarına yatırımcı toplantısını değerlendiren Bakan Nebati, dzenlenen programa çok ciddi fonların geldiğini, Türkiye'nin tüm fonların gözünü çevirdiği ender ülkeler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

ŞEHİRLERİN DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜK FIRSAT SUNUYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da, gayrimenkul ve yapı sektörünün fuara güçlü bir katılım gösterdiğini hatırlattı. Yabancı yatırımcıların ilgisinin yüksek olduğuna dikkat çeken Kurum, yeni dönemde öncelikli amaçlarının gayrimenkulün 'sadece konut ve ofisten ibaret olduğu' algısını değiştirmek olduğunu vurguladı. Kurum, şöyle konuştu: "Türkiye son yıllarda ulaşım, enerji, sağlık gibi alanlarda altyapısını muazzam bir şekilde geliştirdi. Bu altyapının sağladığı avantajla yeni nesil gayrimenkul projeleri üretiyoruz. Sektörümüz, sadece konut, ofis gibi geleneksel geliştirme alanları olarak algılanmaktan çıkıyor. Önümüzdeki dönemde lojistik, veri merkezi, sanayi, öğrenci yurdu, yaşlı bakım evi gibi projeleri daha çok üreteceğiz."

KAPILARIMIZ AÇIK

Yapı sektörünün de 'yeşil dönüşüm' kapsamında yapı malzemesi ve teknolojisi açısından dünyanın öncü ülkelerinden olduğunu belirten Kurum, "Şehirlerimizin yeşil dönüşümü yatırımcı ve finans kuruluşlarına büyük fırsatlar sunuyor. Ülke olarak yatırımcılarımıza kapımız sonuna kadar açık; bakanlığımızın kapıları da açık. İnşallah bir dahaki buluşmamızı Türkiye'de bakanlığımızda yaparız" diye konuştu.

'YATIRIMCI KAHVALTISI'NDAN ÜÇ MÜJDE ÇIKTI

GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da, yatırımcı kahvaltısının meyvelerini hemen almaya başladıklarını belirterek, "Üç müjdeli gelişme yaşandı" dedi. Kalyoncu, şunları söyledi: "Bunlardan ilki, İngiltere'nin 'TÜSİAD'ı 'DEİK'i konumundaki IoD'yle mayısta uluslararası bir organizasyon yapma kakarı aldık. İkincisi, Miami'nin 'GYODER'i konumundaki kuruluşla da işbirliği mutabakatı imzalayacağız. Üçüncüsü ise önümüzdeki 10 yılın en iddialı projesi olacak World Spor City'le ilgili. Uuluslarası bir proje olan ve henüz yeni belli olmayan spor şehrinin kurulmasında Türk müteahhitlerinin yer almasıyla ilgili görüşmeler yapmaya başladık."

LONDRA'DA TEMASLAR SÜRECEK

Bakan Nebati ile Bakan Kurum'un bugün de yurtdışı temasları kapsamında İngiltere'nin başkenti Londra'ya geçerek 'Birleşik Krallık-Türkiye Yeşil Finansman Konferansı'na katılması planlanıyor. Burada yabancı yatırımcılarla görüşecek iki bakan, Türkiye'nin potansiyelini ve yatırım fırsatlarını detaylıca anlatacak. Amaçlarının Türkiye'ye daha fazla yatırım çekmek olduğuna işaret eden Bakan Kurum, bundan sonraki süreçte iklim dostu projelerin öne çıkacağını ifade etti.

BOĞAZ'DA BALIK DAVETİ

Salonda bulunan ve henüz İstanbul'u ziyaret etmemiş yabancı yatırımcıları Türkiye'ye çağıran Bakan Nebati, "Şöyle bir İstanbul'u gelin görün. İstanbul görülmeden, orada yaşanmadan, Boğaz'da bir balık yemeden, Türk misafirperverliğini görmeden anlaşılmaz. Öyle anlatmakla olmaz. Geleceksiniz, göreceksiniz, yürüyeceksiniz, havasını teneffüs edeceksiniz. Şöyle bir Sultanahmet Camii'ne, Ayasofya'ya gideceksiniz" diye seslendi.

KİMLER KATILDI?

RItz Carlton'daki yatırımcı kahvaltısına katılan büyük gruplardan bazıları şöyle sıralandı:

RFR Holding LLC - ABD

UnionInvestment - Almanya

BrenninkmeyerFamily - Hollanda

Hilton Group - ABD

Cerberus - ABD

HB Reavis - Slovakya

CenorGroup - Almanya

A Capital - ABD