Türkiye ekonomisine bir kur saldırısı daha

Pandemi sürecinin ekonomik olarak en hızlı toparlanan ülkelerinden olan Türkiye, yine bir kur saldırısıyla karşı karşıya. Dolar, euro ve altında gerçekleşen bu spekülatif atak, alınan tedbirlerle geri püskürtülmeye başlandı.

Türkiye ekonomisi bu hafta yeni bir kur saldırısıyla karşı karşıya kalırken döviz kurlarında ve altın fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişler, Merkez Bankası ve BDDK’nın attığı adımlarla yönünü yeniden düşüşe çevirdi. Tarihi seviyelerini 7.37’in üzerine taşıyan dolar/TL dün 7.17’lere, 8.72’yi gören euro/TL 8.48 seviyelerine kadar geriledi. Borsa da yükselişe geçti. 2020 yılına hızlı bir giriş yapan, pandemi sürecinde gösterdiği performansla da pozitif ayrışan ve hızla toparlanan Türkiye ekonomisi bir kez daha hedef alındı.

PARA BİRİMİNİ KORUYAN ÜLKELERDEN

2020 yılı birinci çeyrek büyüme oranlarında Türkiye 4.5 puanla G-20 ülkeleri, AB ülkeleri ve OECD ülkeleri arasında açık farkla birinci oldu. Ancak Kovid-19 salgını tüm dünya ekonomilerinde gidişatı değiştirdi. Gelişen ekonomilerden ciddi miktarda yabancı yatırımcı çıkışı yaşandı. Mart ayından başlamak üzere gelişen ekonomilerin para birimlerinde ciddi değer kayıpları yaşandı. Ancak Türkiye bu süreçte parasının değerini en güçlü koruyabilen ülkelerden biri oldu. Altın fiyatları da tüm dünyada yükselirken, Türkiye’de gram altının yükselişi de bundan kaynaklandı.

KİRLİ OYUNLAR DEVREDE

Bugün karşılaşılan durumda Türkiye ekonomisi ülkelerin pandemi dolayısıyla içinde bulundukları durumu değerlendirerek spekülasyon yoluyla para kazanmaya çalışanlarla bu durumu politik çıkarlar için kullananların ortak hareket ettikleri bir saldırıyla karşı karşıya. Son birkaç gündür yaşanan sürecin başlangıcı ise, geçen hafta yurtdışı kaynaklı olarak gerçekleşen bir spekülatif ataktı. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Türkiye’nin yükselişi, dış mihrakların ve küresel sömürü düzeni baronlarının kirli oyunlarıyla inkıtaya uğratılmak istenmektedir. Son dönemde, kur oyunları üzerinden doğrudan ekonomimizi hedef alan saldırıların kimler tarafından organize edildiği çok iyi bilinmektedir. Türkiye, salgın sürecinde yürütmüş olduğu başarılı sağlık ve ekonomi sistemiyle tüm dünyaya örnek olmuştur. Ekonomimiz her geçen gün güçlenerek yoluna devam etmektedir” diye konuştu. 

GÜÇLÜ TOPARLANMA DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye, kendisi gibi parasal genişleme uygulayan diğer tüm ekonomilere kıyasla çok daha güçlü bir şekilde toparlanma sürecine girdi. Bunda ekonomi yönetiminin attığı yerinde adımların ciddi katkısı vardı. Merkez Bankası enflasyon raporunda normalleşme ve ekonomideki güçlü toparlanmayla birlikte parasal tarafta bir daralmaya gideceğinin sinyalini vermişti. Bu kararını deklare etti ve parasal genişlemeyi kademeli olarak bitireceğini ilan etmiş oldu. Bu kararın, TL aleyhine gelişen süreci tersine çevirmesi ve TL için avantajlı bir ortam yaratması bekleniyor. Türkiye geçmişte olduğu gibi bugün de kur hareketliliğiyle mücadele edecek mali güce ve disipline sahip bir ülke olarak, kur üzerinden siyasi rant elde edip kaos çıkarmaya çalışanların saldırılarına pabuç bırakmayacak. 

MERKEZ’DEN YENİ LİKİDİTE HAMLESİ

Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitlerini yarıya düşürdü. Açıklamada şu bilgiler verildi: “Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürülmüştür. Güncellenmiş limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.”

ÇARKLAR HIZLI DÖNÜYOR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Twitter’dan bir açıklama yaptı. Fuat Oktay, yaptığı açıklamada, “Faiz lobilerine ve döviz kuru üzerinden manipülasyon yapmak isteyenlere inat ekonomimizin ve sanayimizin çarkları salgın döneminde dönüyor ve güçlü şekilde dönmeye de devam edecektir” diye konuştu. 

YÖNÜMÜZ ÜRETİM, İSTİHDAM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da, makro göstergelerdeki dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin gerçeğini yansıtmadığını belirterek, “Türkiye ekonomisinin yönü üretim, istihdam, inovasyondur. Ekonomi kötüye gitsin, ülke batsın da yeter ki gitsinler diyenler, ellerini ovuşturarak bekleyenler var” dedi.