Türkiye ekonomisi dayanıklı toparlanma hızlanacak

MB Başkanı Çetinkaya, ''Yakın dönemdeki gelişmeler Türkiye ekonomisinin dayanıklılığını teyit etti. İkinci çeyrekten itibaren kademeli bir toparlanma öngörüyoruz'' dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yakın dönemde açıklanan göstergelerin bu yılın ilk çeyreğinde iktisadi faaliyette ılımlı bir seyir olabileceğine işaret ettiğini belirterek, "Mal ihracatındaki güçlü artış eğiliminin devam edeceği, alınan tedbir ve teşviklerin yurt içi talebi destekleyeceği, belirsizlik algısında ve finansal koşulların sıkılığında iyileşme olacağı varsayımlarıyla yılın ikinci çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyette kademeli bir toparlanma öngörüyoruz" dedi. 

iHRACAT BÜYÜMEYİ DESTEKLER

Merkez Bankası'nın 85. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurulu, Bankanın İdare Merkezi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Türkiye ekonomisinin son yıllarda güçlü bir performans sergilediğini ifade eden Çetinkaya, son 5 yıllık dönemde Türkiye ekonomisinin göreli olarak iyi bir performans gösterdiğini kaydetti. Öncü göstergelerin ihracatın ithalattan daha hızlı büyüdüğünü gösterdiğini belirten Çetinkaya, Türkiye’nin küresel ihracattaki pazar payının artış eğilimini koruduğunu bildirdi. Çetinkaya, "Bu çerçevede, 2017 yılında net ihracatın büyümenin en önemli sürükleyicilerinden biri olmasını bekliyoruz" dedi.

Meclis üyeliğine 3 isim

Merkez Bankası Genel Kurulu'nda 30 Nisan'da boşalacak banka meclisi üyeliklerine 3 yıl süre için Ömer Duman, Fatih Güldamlasıoğlu ve Vehbi Çıtak seçildi. Güldamlasıoğlu, geçen günlerde MB'den istifa eden Ahmet Faruk Aysan'ın yerine seçildi. Merkez Bankası, geçen yıl 11.18 milyar TL dönem kârı,  9.55 milyar TL de vergi sonrası kar elde etti. Merkez’in geçen yılki kârından Hazine’ye yaklaşık 6.41 milyar TL aktarılması öngörülüyor.

MAHKEMEYE TAŞINACAK

Merkez Bankası Genel Kurulu'nda hissedarlar temettü gelirlerine yönelik eleştirilerini sürdürdü. Hissedar Ahmet Mirza "100 liraya almıştık. Değeri artmadığı gibi 1 liraya indi" eleştirisini dile getirdi. Hissedar Adnan Bahar ise borsada satışa izin verilmesine yönelik taleplerini ileterek şunları söyledi: "Bu yıl ilk defa sizlere dava açacağız. Uluslararası mahkemelere de taşınacak." 

Dövizde temeli olmayan artış

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşu koruyacaklarını belirten Çetinkaya, “2017 yılının başında döviz piyasasında iktisadi temellerden kopuk ve sağlıksız fiyat oluşumları gözlenmiştir.  Maliye politikası ve makroihtiyati politikaların destekleyici duruşunun katkısıyla iktisadi faaliyet toparlanma eğilimine girdi” diye konuştu.