Türkiye dünyaya ‘can suyu’ oldu  

Türkiye, 2 milyardan fazla insanın temiz suya erişim sorunu yaşadığı dünyada, projeleri ve açtığı kuyularla insanların yüzünü güldürüyor. 

Türkiye, açlık ve kuraklığın yaşandığı Afrika, Asya ve Ortadoğu ülkelerine yardım eli uzatmaya devam ediyor. Türk kuruluşları, insani yardımların yanı sıra temel yaşam kaynağı olan suya hasret coğrafyalara da ‘can suyu’ oluyor. İnsanı merkeze alan anlayışla çalışma yürüten bu kuruluşlar, 2 milyardan fazla insanın temiz sudan mahrum yaşadığı belirtilen dünyada kampanya, bağış ve taleplerle su kuyuları açıyor. Kuraklıkla mücadele eden bölgelerde devasa su projelerini bir bir hayata geçiren merkezi Türkiye’de bulunan kuruluşlar, insanlığın suya erişimini kolaylaştırarak kıtalara adeta hayat veriyor.

8 BİN 842 KUYU AÇILDI 

Türkiye’deki kurum ve sivil toplum kuruluşları tarafından son yıllarda Asya, Afrika ve Ortadoğu’da açılan su kuyuları ve hayata geçirilen su projelerine ilişkin veriler derlendi. Bu verilere göre, toplamda 8 bin 842 su kuyusu açan 10 dernek, bu kapsamda yardım elini uzattıkları ülkelerde çeşitli su projelerini de hayata geçirdi.

Hangi ülkelere ulaştık?

Su kuyuları Afganistan, Bangladeş, Burkina Faso, Benin, Burundi, Cibuti, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Fildişi, Gana, Gine, Hindistan, Irak, Kamerun, Kamboçya, Kenya, Lübnan, Mali, Myanmar, Nijer, Pakistan, Ruanda, Senegal, Sierra Leone, Suriye, Somali, Tanzanya, Uganda, 

Yemen, Zimbabve’de açıldı. 

2.1 milyar kişi ‘kıtlık’ yaşıyor

Birleşmiş Milletler’in geçen yıl yayımladığı, UNICEF işbirliğinde hazırlanan raporda, dünyada 2 milyar 100 milyon kişinin temiz suya ulaşamadığı, her 10 kişiden üçünün evlerinde temiz su bulamadığı belirtildi. Raporda ayrıca, 4 milyar 500 milyon kişinin sıhhi temizlik ve hijyen hizmetlerinden yoksun olduğu bilgisi de yer aldı.