Türkiye, dünyadan pozitif ayrışacak

Banka genel müdürleri İzmir'de iş dünyasıyla buluştu. Savaşın etkisiyle dünya büyümesinin %4.4'ün altında kalacağını belirten Alpaslan Çakar, “Türkiye, dünyadan pozitif ayrışacak” dedi.

İzmir'de iş dünyası temsilcileri, banka genel müdürleriyle bir araya geldi. İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen toplantıda, konuşan Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 4.4 büyümesinin öngörüldüğünü, savaşın etkisiyle bunun biraz daha az olabileceğini ifade ederek, Türkiye'nin ise 'pozitif ayrışacağını' vurguladı.

YÜZDE 5 BÜYÜRÜZ

Türkiye'nin şokları yönetmekte 'pozitif ayrıştığını' aktaran Çakar, "Türkiye'deki genel büyüme seyrine bakıldığında ortalama yüzde 5 civarında büyüme tarihsel döngümüz var. Bu yıl da yüzde 5 civarında büyümeyi sağlıyor olacağız" diye konuştu. Rusya-Ukrayna savaşına değinen Çakar, "Ekonominin tamamının etkilenmeme olanağı söz konusu değil" diye konuştu. Toplantıya VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, bazı özel bankaların temsilcileri de katıldı.

TURİZMDE PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ ŞART

Alpaslan Çakar, şöyle konuştu: "2021 yılında turizm geliri 24 milyar dolar oldu. Rusya'nın payı 6 milyon, Ukrayna'nın payı ise 2.5 milyon turistti. Önümüzdeki dönem pazar çeşitliliği ve farklı ülkelerden gelecek turistlerle bu açık gideriliyor olacak."

UYGUN KOŞULLARDA KAYNAK SAĞLANMALI

Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, "Ekonomiye dış kaynak sağlanması konusunda bankalarımızın uluslararası itibarının yüksek olduğunu biliyoruz. Bu konuda bankalarımızın girişimlerini artırmalarını bekliyoruz" dedi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ise, "Finansal kaynaklarımızın etkin ve verimli kullanılması amacıyla hem özel sektör hem de bankacılık sektörü uygun kredi koşullarının sağlanması ve kredinin yerinde kullanımı konusunda sorumluluklarını yerine getirmeli" dedi.