Türkiye doğru hamleler yapıyor

IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve Kıdemli Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson, Türkiye'ye sanal ziyaret yaptı. McGettigan “Türkiye'de kesinlikle doğru hamleler yapılıyor” dedi. Kelmanson ise ekonomideki değişimden memnun olduklarını söyledi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan ve IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson, Türkiye ekonomisine ilişkin 4. Madde konsültasyonu kapsamında yaptıkları sanal ziyaretin ardından elde ettikleri öncü bulguları paylaştılar. Türkiye ekonomisini yakından takip eden IMF'nin iki yöneticisi, ekonomideki politika değişimini memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, "Türkiye'de doğru hamleler yapılıyor" dediler.

ENFLASYON DÜŞECEK

IMF Türkiye Masası Şefi Donal McGettigan "Sıkı ve sürdürülebilir para politikası uygulaması, fiyat istikrarının sağlanması ve hem Türkiye'de hem de yurt dışındaki yatırımcılarda güvenin artırılması için hayati önem taşıyor. Ekonomik politika değişikliğinin sürekli ve tutarlı bir şekilde uygulanması, hedeflere ulaşmanın anahtarı olacaktır. Bence iki şey kesinlikle çok önemli. Biri, makroekonomik istikrar, ikincisi ise yapısal reformlar. Makroekonomik istikrar tarafında şu anda kesinlikle doğru hamleler yapılıyor. Yapısal tarafta ise bu aşamada odak noktasının salgınla ilgili ihtiyaçları ele alma olması gerektiğini düşünüyoruz. Kredibilitenin iyileşmesini sağlayan politika değişikliği enflasyonu da kademeli olarak düşürecektir. Türkiye, gelişmek için iyi bir konumda bulunuyor" dedi.

TL'DE BASKI SINIRLANDI

IMF Türkiye Kıdemli Daimi Temsilcisi Ben Kelmanson ise Türkiye için 2021 için büyüme tahminini yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükselttiklerini hatırlatarak "Para politikasını sıkılaştırmaya ve kredi büyümesini ele almaya yönelik son ekonomi politikası değişikliğini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu adımlar kredibilitenin yeniden inşasına, risk priminin düşmesine, TL üzerindeki baskının sınırlanmasına yardımcı oldu. 2022'den itibaren büyümenin yüzde 3.5 civarındaki potansiyel büyüme eğilimine geri döneceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

EKONOMİ ARTIK ŞOKLARA DİRENÇLİ

Türkiye'yi krize sürükleyen tarihi kavganın 20'nci yılı geride kaldı. 19 Şubat 2001'de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında yaşanan 'Anayasa kitapçığı fırlatma' kavgasıyla Türkiye, tarihinin en büyük ekonomik krizine girmişti. Faizlerin yüzde 60'a, enflasyonun yüzde 88'e çıktığı o dönemin tanıkları, bugünü değerlendirdi. Görüşler şöyle:

MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan: Bugün Türkiye ekonomisi iç ve dış şoklara karşı direncini o yıllara kıyasla katbekat artırmayı başarmıştır.

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal: TMSF'ye devrolan bankalara, çoğu 2000 ve 2001 yıllarında olmak üzere tarihi değerlerle ana para olarak 31.6 milyar dolar kaynak aktarıldı.

Prof. Dr. Selahattin Toğay: O dönemde bankalar çok zayıftı. IMF'nin dayatması vardı. Şu an yapı çok farklı, bir kriz olmaz.

Prof. Dr. Güven Sak: Bugün artık krize sebep olan sorunlar yok.

'SIFIRCI HOCA'DAN SÜRPRİZ GELEBİLİR

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu bugün gözden geçirecek. Tacirler Yatırım'dan Özlem Bayraktar Gökşen "Bir değişiklik beklemiyoruz" dedi. Bluebay Varlık'tan Timothy Ash ise "Fitch değişikliğe gitmeyecek. Ancak görünüm durağana yükseltilebilir" dedi. BBVA'dan Alvaro Ortiz Vidal-Abarca "Fitch, daha olumlu bir görünüm düşünebilir, hatta Türkiye'nin notu da yükseltebilir" diye konuştu.