Türkiye dijital Avrupa'ya katılıyor! 7.5 milyar Euro bütçeli program

Türkiye, AB ile kamu ve işletmelerin dijital dönüşümünü destekleyecek Dijital Avrupa Programı'na katıldı. Anlaşma kapsamında işleri hızlandırmak için Türkiye'de, Avrupa dijital inovasyon merkezi kurulacak.

Akşam Gazetesi

Türkiye, Avrupa Birliği (AB) ile toplam 7.5 milyar Euro bütçeli Dijital Avrupa Programı (Digital Europe) Katılım Anlaşması'nı imzaladı. Anlaşmanın tarihi bir fırsat olduğunu belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bu programla sanayimizin, KOBİ'lerimizin ve kamu kurumlarımızın dijital dönüşümünü destekleyecek Avrupa dijital inovasyon merkezini (ADİM) ülkemizde kuracağız" dedi.

Türkiye'de temaslarda bulunan AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu AB Komiseri Oliver Varhelyi ile dün bakanlıkta bir araya gelen Fatih Kacır, "Dijital Avrupa Programı; Yüksek Başarımlı Hesaplama ve Yapay Zeka alanlarında stratejik altyapıların kurulumuna ve bu alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesine finansman sağlıyor. Ülkemizin bu stratejik programa katılımı sonucunda paydaşlarımız, program kapsamında kurulan kritik önemi haiz altyapılardan faydalanabilecek, Avrupa Komisyonu tarafından açılan çağrılara başvuruda bulunarak Komisyon hibelerini almaya hak kazanabilecek" dedi.

İNOVASYON MERKEZİ

Özel sektör firmalarıyla kamu kurum ve kuruluşlarının sayısal dönüşümü ve AB programlarına erişimi, yatırımcı bulma, eğitim ve ağ geliştirme ile test destekleri sağlanması gibi faaliyetler yürütecek ve AB ülkelerinde de bulunan Avrupa Dijital İnovasyon Merkezlerinin (ADİM) Türkiye ayağının kurulması çalışmasının sürdüğünü de beliren Kacır, sayısal dönüşümün yanında, yeşil dönüşüm için de AB ile yakından çalışmak istediklerini belirtti. Kacır, "AB tedarik zincirinde yer alan Türkiye'ye sağlanacak destekler, yalnızca ülkemize değil, Avrupalı paydaşlarımızın yeşil dönüşüm hedeflerine ulaşmasını da mümkün kılacaktır" dedi.

VİZE SORUNU SÜRÜYOR

Son dönemde artan vize reddi sorununa da değinen Bakan Kacır, "Vize rejiminde mevcut durum sadece Türkiye ve Türk vatandaşları için değil aynı zamanda AB için de çok boyutlu olumsuz sonuçlar doğuruyor. Arzumuz bir an önce vize serbestisi için AB ile somut ilerleme kaydetmesi" diye konuştu.

AB, TEMİZ ENERJİ PROJELERİ BEKLİYOR

AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komiseri Oliver Varhelyi de Türkiye'yi gelişen bir inovasyon ülkesi olarak gördüklerini belirterek, Dijital Avrupa Programı'na giriş şartlarının Türkiye için kolaylaştırıldığını belirtti. Türkiye özel sektöründen özellikle temiz enerji ve hidrojen teknolojilerinde projeler beklediklerini kaydeden Varheyli, AB ile Türkiye arasında Bilim ve Teknoloji Diyaloğu'nun ikincisinin yakında Ankara'da yapılacağını söyledi.