Türkiye büyümeye Moody’s saldırmaya devam ediyor

Dünyaya parmak ısırtan bir büyüme gösteren Türkiye’de sandıktan ‘istikrar’ çıkınca piyasada rahatlama yaşandı. Moody’s temelsiz bir raporla bunu kösteklemeye çalışsa da dün dolarda hızlı bir düşüş yaşandı.

Türkiye dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olmaya devam edip ihracatta ve turizmde rekor üstüne rekor kırmaya devam ederken kredi derecelendirme kuruluşlarının bu olumlu gidişatı kösteklemek için ellerinden geleni yapıyor. Son olarak seçime 2 hafta kala 17 Türk bankasının kredi notunu düşürerek piyasları karıştırmaya çalışan Moody’s seçimlerden istediğini alamamış olacak ki Türkiye’yi yanlı bir şekilde Gana, Zambiya gibi ülkelerle ‘en kırılgan’ ülkeler arasında gösterdi. Bu açıklamanın seçim sonrası belirsizliğin kaybolmasıyla piyasada yaşanan rahatlamanın hemen üzerine gelmesi dikkatlerden kaçmadı.  Moody’s yayımladığı raporla, nisan ayı ortasından bu yana güçlenen doların, para birimlerindeki değer kaybına bağlı olarak gelişmekte olan birçok ülkenin kredi riskini artırdığı uyarısı yaptı.

ETKİYE AÇIK OLANLAR

Moody’s Küresel Ülke Riskleri Grubu Direktörü Alastair Wilson, “Doların etkilerine en çok açık olanlar, büyük miktarda cari açığı, yüksek düzeyde dış finansman geri ödemesi ve dikkate değer düzeyde döviz bazlı kamu borcu olan ülkeler” dedi. Moody’s yayımladığı raporunda, güçlü doların; Arjantin, Gana, Moğolistan, Pakistan, Sri Lanka, Türkiye ve Zambiya gibi ülkelerin döviz rezervlerinde düşüşe yol açacağı, Şili, Kolombiya, Endonezya ve Malezya’nın yakın vadede kırılgan olmadığı, Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Rusya’nın ise dış finansman ihtiyacına daha az bağımlı olmaları nedeniyle en az kırılgan ülkeler oldukları belirtildi. Söz konusu rapor ve açıklamada çeşitli çelişkiler göze çarpıyor. İlk olarak Wilson’ın yorumunda ülkelerin kamu borcuna dikkat çekilirken Türkiye bu konuda en sağlıklı ülkelerden birisi olarak öne çıkıyor. 

JAPONYA’DA YÜZDE 240

Türkiye’nin kamu borcunun milli gelire oranı yüzde 28 civarında bulunuyor. Söz konusu oran 2017 sonu itibarıyla Japonya’da yüzde 240, Yunanistan’da yüzde 180, İtalya’da yüzde 133, ABD’de yüzde 108, Belçika’da yüzde 104, İspanya’da yüzde 98, Fransa’da yüzde 96 olarak kayıtlara geçti. 

Yatırımcı seçim dinlemedi

Bunun yanında açıklanan bir başka veri yatırımcının seçim dönemi de olsa Türkiye’ye ne kadar güvendiğini gösterdi. Yurtdışında yerleşik yatırımcılar, seçim öncesi haftada hem hisse hem de tahvil alımı yaptı. 22 Haziran’la biten haftada yabancılar net 225.4 milyon dolar hise aldı, tahvilde ise net alım 131.5 milyon dolar oldu.

Döviz rezervi yükseldi

Moody’s Türkiye’nin döviz rezervinde düşüş dlacağını iddia ederken, dün Merkez Bankası’nın yayımladığı ‘Haftalık Para ve Banka İstatistikleri’ döviz rezervinde artış yaşandığını ortaya koydu. Buna  göre 22 Haziran’la biten haftada, Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 1 milyar 189 milyon dolar artarak 80 milyar 129 milyon dolara yükseldi. 

VATANDAŞLAR TL’YE SARILDI

Son açıklanan veriler seçim öncesi haftada Türkiye’ye 356.9 milyon dolar para girişi olduğu anlamına geliyor. Ayrıca  yerli tasarruf sahipleri seçim haftasında 2.3 milyar dolar sattı. 

Dolar 4.59’un altına düştü

Yatırımcıların dün Moody’s’in açıklamalarını ciddiye almadığı görüldü.  Moody’s açıklaması öncesi 4.63 seviyesinde bulunan dolar/TL açıklamanın ardından 4.59’un altına geriledi. Borsa da gün boyunca yatay bir seyir izledi. Yani söz konusu olumsuz açıklama piyasada herhangi bir reasiyona yol açmadı. Seçim sonrası gelen rahatlama dün de sürdü.