MİRAY ÇİMEN
Huawei Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Forrest Liu ve Huawei Orta Asya ve Türkiye Kurumsal Iletişim Direktörü Yusuf Temizel bir grup gazeteciyle bir araya gelerek açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye daha fazla destek olmak için üç konu üzerinde çalıştıkları bilgisini veren Liu, “İlk konu internet ve haberleşme altyapısını nasıl daha fazla geliştirebilir ve güvenli hale getirebiliriz. İkinci konu yerli üretim. Nasıl yerlileşebiliriz ve ekonomiye nasıl katkı sağlarız? Yerli baz istasyonlarını nasıl üretebileceğimizin çalışmalarına başladık. Ar-Ge’de önümüzdeki günlerde nasıl bin kişilere ulaşacağız? Bunların peşindeyiz. Üçüncü konu haberleşme altyapısını nasıl daha fazla geliştirebileceğimiz hakkında. 5G’nin gelmesiyle haberleşme altyapısı nasıl büyütülebilir bunları konuşuyoruz” dedi.
AR-GE’YE DAHA ÇOK YATIRIM
30-40 milyon dolar Ar-Ge merkezine yatırım yaptıklarını kaydeden Liu, “Bunun 10 milyon doları yerli. Önümüzdeki günlerde 40 milyon doları büyütüp daha çok yatırım yapmak istiyoruz. Biz devletimizin de önderliğinde birlikte nasıl daha verimli çalışabiliriz bunu konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
STRATEJİK ÖNEME SAHİP
Türkiye’nin stratejik olarak önemli bir ülke olduğunun altını çizen Liu, şöyle devam etti:“ Türkiye önümüzdeki günlerde bilişim sektöründe önemli bir rol oynayacak ve bölgesel haberleşme ve bilişim sektörünün merkezi olacak. Türkiye de bu teknolojilere çok önem veriyor ve önümüzdeki süreçte bunlara çok iyi adapte olacak.”
Hükümetle birlikte çalışıyoruz
Bilişim ve haberleşme teknolojilerinin Türkiye’de kullanılması için Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile birlikte çalıştıklarını belirten Liu “Bu bölgede Türkiye’nin önemli konuma gelmesi için destek veriyoruz. Türkiye bu dijital dünyayı kucaklamak istiyor. Devletimizin her türlü servisi her türlü sektörde değişim işine girmeyi planlıyor” dedi.
FATİH ‘e destek
2017’de önemli sosyal sorumluluk projelerine de imza attıklarını belirten Temizel, “Kızılay’a başbakanlık desteğiyle yardım yaptık. FATİH projesi gibi eğitim projelerine de destek verdik. Kullanmadığımız ürünleri belediyelerle çalışarak bağışladık. Çin kültürünü tanıtmak için ‘Geleceğin Tohumları’ projesinin gelişimini sağladık” dedi.
100 milyar bağlantılı cihaz
Temizel ise 2025’te 100 milyar cihaz bağlantısının bulunacağını ifade ederek, bugün itibarıyla 40 milyar zeki ürünün bulunduğunu ifade etti. Kurumsal iş çözümleri alanında üretkenliği artırmak ve enerji tüketimini düşürmek amacıyla yapay zeka teknolojisine yöneldiklerini söyleyen Temizel, dataların saklanması konusunun önem kazanmasıyla birlikte alt yapının da güçlendirilmesi için IOT platformlarıyla birlikte hızlı bir koordinasyonun sağlanacağını dile getirdi.