'Türkiye bölgede üretim merkezi olabilir'

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Türkiye ekonomisinin en temel sermayesinin ‘güven' olduğunu belirtti.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Petrol gibi doğal kaynağı, yeterli sermayesi, tasarruf fazlası olmayan bir ülke dış kaynak kullanmak zorundadır. Dış kaynak kullanabilmek için de güven duyulan bir taraf olunmalı” ifadelerini kullandı. Adnan Bali, Türkiye’nin ‘güçlü insan kaynağı’, ‘teknoloji’ ve ‘esnek üretim altyapısı’ olmak üzere 3 önemli avantajı bulunduğunu vurgulayarak, ülkenin pandemi sonrasında 2-3 saatlik zaman farklarıyla etrafını çeviren, nüfus, GSYH ve ticaret hacmiyle büyük bir imkân sağlayan bölgede enerjinin, bilginin ve fiziki üretimin merkezi olabileceğini dile getirdi.

SAMİMİ BİR ANLAYIŞ

Adnan Bali, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Benim gördüğüm, Merkez Bankası Başkanımız, Hazine ve Maliye Bakanımız, piyasa mekanizmasının esas alınacağı konusunda net bir yaklaşım ortaya koyuyor. Bu yaklaşım, zamanlama itibarıyla çok iyi bir başlangıç. Ben şu anda olağanüstü bir diyalog ve koordinasyon ortamı görüyorum. Gerek reel sektörle gerek özel sektörle gerek akademik dünyayla yoğun bir temas söz konusu. ‘Bizi eleştirin, yanlış gittiğini düşündüğünüz şeyler konusunda bizi uyarın’ diyen samimi bir anlayışla karşı karşıyayız.”

ÖDEMELERDE SIKINTI YOK

Adnan Bali, gelecek dönemin ödemeleri açısından temel bir sıkıntı görmediğini belirterek, “Türkiye’nin vadesine 12 ay kalan dış borçlarının toplamı Eylül 2020 itibarıyla 182.5 milyar dolar. Bu borçların yönetilemeyecek herhangi bir kısmı yok, yeter ki ekonomiyi kurallarıyla yönetelim” dedi.