'‘Türkiye batacak’ diyenler gemiden düşüp boğulacak'

İzmir’den kriz tellallığı yapanlara seslenen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ”Bu yıl Türkiye'de kalkınma ve yatırım müthiş bir noktaya gelecek. Türkiye nisanda, ağustosta batar diyenler, gemiden düşüp boğulacak” dedi.  

Adım Adım Ekonomi İzmir toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Son 6 ayda Türkiye zor bir dönemden geçti. Çok güçlü bir duruş sergiledik. Türkiye’nin geleceğine emin adımlarla yürüyoruz” dedi. Bakan Albayrak, “Bu yıl kalkınma ve yatırım müthiş bir noktaya gelecek. Exim Bank’ta da çok kısa sürede adım atacağız. Sermaye piyasalarının genişletilmesi, likiditenin gelişmesiyle, kamu bankaları harici sektörümüz daralma yaşadı. Son ihaleler ve iyileşmelerle çok sıkı bir likidite sürecini bankalar başlattı. Ocaktan daha iyi olacak, marttaki daha iyi olacak. Biraz bekleyelim Türkiye nisanda, ağustosta batar diyenlerin gemiden düşüp boğulacağı bir süreç” ifadelerini kullandı. 

EMİN ADIMLARLA İLERLEME

Bakan Albayrak, “Esnaflarla programdaydık. Sadece 3 ayda esnafımıza tahsis ettiğimiz limit IMF’den konuşulan paralar kadar. Biz yüzde 4-5’ten likidite verdik. Türkiye ekonomisi çok güçlü merak etmeyin. Biz sağımıza solumuza bakmadan emin adımlarla ilerliyoruz. Kökleyerek durmak da yok, son sürat limiti aşmak da yok. Kırılganlıklara izin vermeyen bir stratejiyle ilerliyoruz” dedi. Bakan Albayrak, şöyle konuştu: 

KARA KARA DÜŞÜNÜYORLAR 

“Biz bu dönemi yeniden dengelenme için fırsat olarak gördük. Finansal saldırılar karşısında ciddi sınav veren Türkiye ekonomisi, 2018 Ağustos ayında yaşadığı süreci de atlatarak dengelenme sürecini başarıyla sürdürmektedir. Ağustostan bu yana kurda yüzde 30’a yakın iyileşme yaşandı. Bu faizler iyi ama yeterli değil, daha da düşecek inşallah. Toparlanma hızlı bir şekilde devam ediyor. Dolar 8 TL olacak 10 TL olacak diyenler, kara kara düşünüyor. 6 TL’den alanlar düşünsünler.” 

Ekonomi nisan ayında güçlenecek

Balan Albayrak, "Türkiye hiç bu kadar cazip olmadı. 10 yıllık devlet tahvilimiz 100 puan aşağı indi. Kağıt almak için yabancı yatırımcı talebi oldu, bir ay bile sürmedi. Türkiye’de dengelenme çok güçlü şekilde ortaya konuluyor. Nisan ayıyla birlikte rahatlamanın güçlü hissedildiği, enflasyonun düşmesiyle, faizlerin de düştüğünü göreceğiz. Çok daha güzel günler Türkiye’yi bekliyor.”

Hal yasasının eli kulağında

Sıkı bir enflasyon mücadele programının ortaya koyulduğunu söyleyen Albayrak, "Tanzim satışları sonrası bu ürünlerin fiyatları marketlerde düşmeye başladı. Birçok farklı büyükşehirden de talep gelmeye başladı. Kısa vadeli adımların yanı sıra hal yasası var. Eli kulağında bitmek üzere. 6 ayda yeni hal yasasıyla, uçtan uca gıda izleme sistemiyle seracılık altyapısını güçlendirecek bu süreci çok net noktaya taşıyacağız” dedi.

Hazine haftaya 3 ihale yapacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca gelecek hafta 3 ihale gerçekleştirilecek. 18 Şubat’ta bir, 19 Şubat’ta iki ihale düzenlenecek. İlk ihalede 6 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli değişken faizli devlet tahvilinin yeniden ihracı yapılacak. İkinci ihalede, 2 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli sabit kuponlu, üçüncü ihalede 5 yıl vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvillerinin yeniden ihracı gerçekleştirilecek. 

5.1 milyarlık bütçe fazlası sağlam duruşu gösteriyor

Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi gelirleri  97 milyar lira, giderleri 91.9 milyar lira olarak hesaplandı. Ocak ayında bütçe gelirleri, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 66.6 artarak 97 milyar lira, bütçe giderleri yüzde 62.5 artışla 91.9 milyar lira olarak kaydedildi. Bütçe ocakta 5.1 milyar lira fazla verirken, 12.4 milyar lira faiz dışı fazla gerçekleşti. Bakan Albayrak veriye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Her gerçekleşme, her gösterge bütçe disiplinindeki güçlü duruşumuzu ortaya koyuyor. Ocak ayı, bütçe fazlasını, bütçe gelirlerini ve faiz dışı fazlayı önemli oranda artırdığımız bir ay oldu” değerlendirmesini yaptı