Türkiye, Avrupa'da yüksekten uçuyor

Türkiye havacılık alanındaki yatırımlarının meyvesini topluyor. Küresel dış hat yolcu kapasitesi 2019'a göre yüzde 12 gerilerken Türkiye, 2023'te günlük uçuş sayısını yüzde 16 yükselterek en yüksek artışı yakaladı.

Türkiye havacılık sektörü, bu alanda yapılan yatırımlarla büyümeye devam ediyor. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine göre geçen yıl küresel dış hat yolcu kapasitesi, pandeminin başladığı 2019'un yüzde 12 gerisinde kaldı. THY ise aynı dönemde yüzde 27 artışla sektörün önde gelen hava yollarından biri olmaya devam etti.

GÜNLÜK UÇUŞ REKORU

Geçen yıl ülke genelinde günlük ortalama uçuş sayısı ise 3 bin 26'yı buldu. Türkiye, yüzde 16 artışla 2023'te Avrupa'da ortalama günlük uçuş sayısında en fazla artışı sağlayan ülke oldu. Türkiye'de geçen yıl ortalama günlük uçuş sayısı, 2019'un yüzde 8 üzerinde gerçekleşti. Türkiye'nin havacılık altyapısına yönelik yatırımlarının bir neticesi olarak İstanbul Havalimanı da Avrupa'nın en çok uçuş sunan havalimanı oldu. Avrupa Hava Seyrüsefer Güvenliği Teşkilatı (Eurocontrol) verilerine göre, İstanbul Havalimanı, 2022'de olduğu gibi geçen yıl da Avrupa'nın en yoğun havalimanları arasında ilk sırada yer aldı.