YAŞAR KIZILBAĞ
Türkiye'de atık denince ilk akla gelen ambalajda, sanayi cephesinden 'ithalat yasağı' önerisi geldi. Sarten Ambalaj CEO'su ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Başkanı Zeki Sarıbekir, zaman zaman gündeme gelen plastik atık ithalatı konusunda "Geri dönüşüm sanayinin gelişebilmesi için bir miktar ithalat yapılması doğru ama sanayiyi bir an önce geliştirip ithalatı durdurmak lazım. Her sene yüzde 20 azaltılarak iptal edilebilir. Bir günde yasaklamayalım ama 5 sene içinde yasaklayalım" dedi.
İTHALAT KARŞIYIM
Sarıbekir şunları söyledi: "Yurtdışından ithalata karşıyım, Çin bile artık atık ithal etmiyor. Peki ithal etmezsek nasıl bulacağız. Toplayarak, ayrıştırarak bulacağız. Biz kesinlikle dünyanın çöpünü kullanabilecek bir ülke değiliz. Bütün dünyada nasıl toplanıyorsa Türkiye'de de aynı şekilde olmalı" ifadelerini kullandı. Avrupa'da atık ayrıştırmanın evde başladığını belirten Sarıbekir "Avrupa'da bazı ülkeler plastiği pazartesi, metali salı, evsel atığı çarşamba topluyor. Eğer karıştırırsan ceza geliyor. Biz ayrıştırmadığımız için başka ülkenin ayrıştırdığı çöpü alıyoruz. Toplayıcılar olmasa yandık."
HEPSİ DE DÖNÜŞÜR
Sarıbekir, bütün ürünlerin ambalaj içerisinde satılması gerektiğini belirtti. Sarıbekir, "Bir ürün en kötü ambalaja bile girse açıkta satılmasından iyi. Ambalajlı bir su içtiğinizde bile o ambalajın markası var, kaynağı belli. Ambalaj ürüne bir kimlik verir, o yüzden bütün ambalajları savunuyorum. Çevreyi ambalaj kirletmiyor, insan kirletiyor. Yere atarsan kirletirsin, geri dönüşüme atarsan tekrar kullanabilirsinr" dedi.
HER YIL 1 FABRİKA AÇIYOR
Sarten Ambalaj olarak bu yıl 50. yılı kutladıklarını belirten Zeki Sarıbekir, en geç 2026 yılına kadar 1 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşacaklarını söyledi. Fabrika yatırımlarının da devam ettiğini belirten Sarıbekir, her sene bir yeni fabrika ile 2030 yılına 30 fabrika ile girmeyi hedeflediklerini belirtti. Sarıbekir "Bu yıl Çerközköy'de bir fabrika kurduk. Son olarak Niğde'de bir fabrika yatırımına başladık, 2023 yılının Nisan-Mayıs aylarında fabrikayı açmayı planlıyoruz. Niğde ve çevresi tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişeceği yerler olacak. Aynı zamanda tarım olarak Türkiye'nin geleceği. Bu yüzden Niğde'deki yatırımımıza çok önem veriyoruz. Ambalaj üreticisi olduğumuz için müşterilerimiz nereye gidiyorsa oraya gidiyoruz" dedi. Yurtdışında ana iş kolları olan metal ambalajda büyümeye devam edeceklerini söyleyen Sarıbekir, bu alanda şirket satın alma fırsatlarını da sürekli takip edeceklerinin altını çizdi. Zeki Sarıbekir, "Avrupa dahil yakın coğrafyada ve Amerika'da direkt bir rakibimiz olursa bu firmayı satın almak isteriz. Yurtiçinde ise metal ambalajda belli bir doygunluğa ulaştık. Metal ambalajda değil ama cam ve kağıt gibi üretmediğimiz ambalaj kalemlerinde şirket satın almaları yapabiliriz." dedi. Sarten'in halen 5'i yurtdışında 20 fabrikası bulunuyor.
YETERLİ KAPAK STOKU VAR
Geçmiş yıllarda yaşanan kavanoz kapağı sıkıntısına da değinen Sarıbekir, "Geçen yıl 1.5 milyar adet kapak ürettik. 2 milyar adet kapasitemiz var. Evlerdeki kapak tüketimi ise sadece 300-400 bin" dedi.
LİSELİYE ÜNİVERSİTELİDEN DAHA FAZLA MAAŞ
Sarıbekir, yetişmiş eleman konusunun sıkıntı yaratmaya devam ettiğine dikkat çekti. Sarıbekir "Biz her sene bir fabrika kuracağız ama iki tane kurmak için insan kaynağı bulamayız. Bizim gençleri yetiştirmemiz gerekiyor ve bu anlamda meslek liseleri çok önemli. Şu anda meslek liseli gençlere üniversitelilerden daha fazla maaş verdiğimiz yerler var" dedi.