Türkiye Amerikalı yatırımcının radarında

ABD'deki yatırımcı buluşmasına ilgi yüksek oldu. Bakan Bolat “Doğrudan yatırımlarda ciddi bir sıçrama bekliyoruz” derken, Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Yalçındağ da yatırımcılarda Türkiye iştahının çok fazla olduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu'na katılmak üzere New York'ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gezisi sırasında bakanların katılımıyla düzenlenen yatırımcı buluşmasına ilgi yüksek oldu. Yatırımcılarla görüşen Ticaret Bakanı Ömer Bolat, doğrudan yatırımlarda ciddi bir sıçrama öngördüklerini söyledi. Bolat, Türkiye ekonomisi ve dış ticaretinin uluslararası arenada olumlu bir seyir izleyeceği dönemin beklendiğini ifade etti. Ekonomi yönetiminin bakanları olarak kendi alanlarında muhataplarıyla görüşmeler yaptıklarını aktaran Bolat, önemli yatırım toplantılarına katıldıklarını ve ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlattı.

YÜKSEK KATILIM OLDU

Bolat, Erdoğan'ın da katıldığı Concordia Zirvesi kapsamında ABD Ticaret Odası ile TOBB tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye'de doğrudan yatırımları olan büyük Amerikan şirketlerinin temsilcileriyle görüştüklerini, burada yeni yatırım planları gibi konuların ele alındığını bildirdi. Ayrıca, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) organizasyonuyla Goldman Sachs'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 13. Türkiye Yatırım Konferansı'na da katıldıklarını belirten Bolat, "Burada inanılmaz yüksek katılım vardı. Toplantıda 125'e yakın Amerikalı yatırımcı kuruluşun yöneticileri ve Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin sahipleri ya da üst yöneticileri bulundular" dedi. Bolat, daha önce yaptıkları Körfez, Avrupa ve Uzakd oğu ziyaretlerini anımsatarak, "Bu kısa sürede şimdi de ABD'deyiz, Türkiye'mizin ağırlığı, etkisi, saygınlığı ve algısı çok olumlu. Önünde 5 yıllık bir siyasi istikrar süreci olan Türkiye'miz ile iş, ticaret ve yatırım yapmak isteyen iş dünyası kuruluşlarında artan bir ilgi var. Türkiye'mize yakın gelecekte çok ciddi bir fon ve kaynak akışı sağlanacak. Doğrudan yatırımlarda ciddi bir sıçrama bekliyoruz" dedi.

YATIRIM İŞTAHI FAZLA

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ise ABD'li yatırımcıların Türkiye'ye çok büyük bir ilgi duyduğunu ifade ederek, yatırımcı toplantılarının Türkiye'ye yatırımı hızlı bir şekilde çekeceğini düşündüğünü söyledi. Yalçındağ, bu toplantılarda yatırımcılarda 'Türkiye iştahının' çok fazla olduğunu gördüğünü, sonuçlarının sonra görüleceğini söyledi.

TIMES MEYDANI'NDA YATIRIM DAVETİ

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, ülkenin potansiyelini tanıtmak amacıyla yaptığı çalışmalarına yenisini ekledi. Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi'nin "Türkiye: Dayanıklı Yatırım Ortağınız" ve "Invest in Türkiye" mesajları, New York'un dünyaca ünlü Times Meydanı'ndaki dijital panolarda yayımlandı. Mesajlar, BM Genel Kurulu dolayısıyla şehrin dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırladığı haftada 3 gün boyunca düzenli aralıklarla gösterildi. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, söz konusu ifadelerle, dayanıklı ve hızlı büyüyen ekonomisiyle Türkiye'nin, sürdürülebilir uluslararası doğrudan yatırımları çekmek için yatırımcı dostu politikalar ve küresel pazarlara erişim sunduğu mesajını vermeyi amaçlıyor.

OVP'Yİ DÖNÜM NOKTASI OLARAK GÖRÜYORLAR

Hükümet olarak ekonomi politikasında uzun istişareler sonucunda hazırlanan ve 3 yıllık süreci kapsayan Orta Vadeli Program'ın (OVP) büyük önem taşıdığını vurgulayan Bolat, OVP'nin "hükümetin yol haritası" olduğunu belirterek, uluslararası piyasalar, yurt içindeki reel sektör ile mali piyasalar açısından OVP'nin önemli dönüm noktası olarak kabul edildiğini söyledi. Yalçındağ ise "Goldman Sachs ile yaptığımız görüşmelerde, Türkiye'ye gerçekten çok büyük bir ilgi olduğunu, OVP'nin Amerikalı yatırımcılar tarafından ilgiyle beklendiğini ve bunu ilgili Bakan'ın ağzından direkt duymak istedikleri gördüm" diye konuştu. Yalçındağ, toplantıda Şimşek ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın detaylı sunumlar yaptığını, yatırımcıların her türlü sorusunun yanıtlandığını bildirdi.