Türkiye 2023'e kadar enerji ticaret merkezini kuracak

EPDK Başkanı Yılmaz, ''Cumhuriyetin 100. yılında güçlü bir enerji ticareti merkezi kurmuş ve işleten bir Türkiye’yi hep birlikte göreceğiz'' dedi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Mustafa Yılmaz, Türkiye'nin artık yeni bir döneme girdiğini belirterek, "Ülkemizi ve milletimizi hak ettiği aydınlık yarınlara taşıyacak bir dönem bu. İnşallah Cumhuriyetimizin 100. yılında, güçlü bir enerji ticareti merkezi kurmuş ve işleten bir Türkiye’yi hep birlikte göreceğiz" dedi. Yılmaz, 23. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na katıldı. Yılmaz, Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücünün 80 bin megavata yaklaştığını ve bu kapasitede özel sektörün payının yüzde 75’e ulaştığını anımsattı.  

Doğalgazsız il kalmayacak 

EPDK Başkanı Yılmaz, bu kapsamda 2018 itibarıyla doğalgaz ulaşmayan il kalmayacağını ve hava kirliliği sorunu olmayan bir Türkiye için çalışmaya devam edeceklerini aktararak, şöyle konuştu: 

'BELİRLEYİCİ AKTÖR' ADAYI

"Özel sektörümüzün enerji piyasasındaki etkinliğinin artması artık sadece bu sektör için değil, ülkemiz ekonomisi için de hayati öneme sahiptir. Çünkü ben dünyanın enerji geleceğinde Türkiye’nin belirleyici aktörlerden biri olacağına inanıyorum." 

Rüzgarda kurulu güç 300 kat arttı 

EPDK Başkanı Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti: "2000 yılındaki değeri sadece 19 megavat olan rüzgar kurulu gücümüz 6 bin megavata ulaştı. Rüzgar kurulu gücümüzü 15 yılda 300 kat artırdık. Güneşte de sahip olduğumuz potansiyeli en iyi biçimde kullanmak için hızlı adımlarla yol almaya başladık. YEKA ihalesi bu alanda cesaret verici oldu."  

Sektöre çağrı: Önden koşun! 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez de, şunları söyledi: "Yenilenebilirler enerjiyi bir dönüşüm şansı olarak görüyoruz. Sektör jargonuyla 'sanayici-müteahhit' bir yapıya geçmeyi planlıyoruz. Bakanlığın her standartlaşma ısrarında, 'süre verin' diye erteleme istemeyin, önden koşun" dedi.