Turkcell'den ‘yeşil enerji'ye 240 milyon dolar

7 yıl sonra elektrik tüketiminin tamamını yeşil enerjiden karşılamayı hedefleyen Turkcell, bu konuda 240 milyon dolarlık yatırım yapacak. Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, bu yıl konsolide gelir büyümelerinin yüzde 71, yatırım harcamalarının gelire oranının ise yüzde 22 olmasını beklediklerini söyledi.

YAŞAR KIZILBAĞ

Daha yaşanabilir bir gelecek için hem dünyada hem de Türkiye'de kamu ve şirketlerin yenilenebilir enerjiye yönelik yatırımları hızla artıyor. Bunlardan birisi olan Turkcell de 2026 yılında yıllık elektrik tüketiminin yüzde 65'ini, 2030 yılında ise yüzde 100'ünü yeşil enerjiden karşılayabilmeyi hedefliyor. Bu konuda 240 milyon dolar yatırım yapacaklarını belirten Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, "Hedefimiz, yeşil enerji üreten şirket olmak" dedi.

TÜKETİM AZALDI

Turkcell'in ikinci çeyrek finansal sonuçları, dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen toplantıda paylaşıldı. Teknolojinin hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Murat Erkan, "Veri talebi her yıl yaklaşık yüzde 25 artıyor, bu talebi karşılamak için daha fazla enerji tüketiyoruz. 1 petabayt, yani 1 milyon gigabayt data üretimi 3.6 ton karbondioksit emisyonuna denk geliyor. Enerji verimliliği odağımız sayesinde veri kullanımı başına enerji tüketimini 2022'de bir önceki seneye göre yüzde 17 azalttık" diye konuştu.

406 MİLYONLUK TASARRUF

Turkcell Grup bünyesinde ürettikleri yeşil enerjiyle bugüne kadar toplam tüketimlerinin yüzde 8'ini (74.4 gWh) karşıladıklarını belirten Erkan, şunları söyledi: "Geçen yılın sonu itibarıyla toplam 650 baz istasyonunda güneş enerjisine dayalı bir alternatif çözüm olan Greensite'a (Yeşil Saha) geçildi. Bu istasyonlarda şu ana kadar yaklaşık 680 bin kWh enerji tasarrufu sağladık. 2023 sonuna kadar ek 750 adet daha Greensite projesi hedefimiz var. Çevreci kaynak odaklı enerji verimliliği projeleriyle 2022 ve 2023'te yaklaşık 131 GWh enerji ve 406 milyon TL'lik enerji tasarrufu sağladık." Erkan, 2025 sonuna kadar güneş enerjisinde toplam 300 MW kurulu güce sahip olmayı planladıklarını söyledi.

'GSM DEPREMDE KURTARMA TEKNOLOJİSİ DEĞİLDİR'

Murat Erkan, haberleşme sektörünün enflasyonu yavaşlatıcı etkisi bulunduğunu söyledi. Deprem sürecinde GSM operatörlerine yönelik eleştirilerin hatırlatıldığı Erkan, "Bizim bütün kurumlarla oturup afetler konusunda neler yapılacağı konusunda ortak çalışmamız gerekiyor. Elbette bizim de geliştirmemiz gereken alanlar var ama deprem sürecinde GSM operatörleri kötü bir iş çıkarmadı. GSM teknolojileri dünyanın hiçbir yerinde depremde kurtarma teknolojisi değildir" diye konuştu.

KKTC'YE 4.5G EYLÜLDE GELİYOR

Murat Erkan, eylül ayında gerçekleştirilecek lansman ile KKTC'yi 4.5G teknolojisiyle ilk defa Kuzey Kıbrıs Turkcell'in buluşturacağını söyledi. Erkan, 5G ihale sürecine ilişkin, "5G için acele eden ülkeler aceleden dolayı çok da mutlu değiller. 5G aslında kurumların dijital dönüşümü için önemli" dedi.

GELİRDE YÜZDE 73.5 BÜYÜME, 1.4 MİLYON YENİ MÜŞTERİ

Turkcell'in finansal sonuçlarını da açıklayan Murat Erkan, şunları söyledi: "Grup gelirlerimiz yıllık bazda yüzde 73.5 büyüyerek 21.7 milyar TL'ye ulaştı. Güçlü gelir büyümesi ve enerji fiyatlarındaki düzenlemelerin de katkısıyla FAVÖK yüzde 89.3 oranında artarak 9.5 milyar TL olarak gerçekleşti ve FAVÖK marjı yüzde 44'e ulaştı. Güçlü operasyonel performansa ek olarak dinamik ve ihtiyatlı risk yönetimimizin de katkısıyla net kârımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 70.1 büyüttük, 3.2 milyar TL olarak gerçekleşti. 234 bin toplam kazanımla toplam müşteri sayımız 42 milyona ulaştı. Turkcell'in bu çeyrekte kazandığı net 40 bin fiber abone ile sabit geniş bant müşteri bazı 3 milyon olarak gerçekleşti. Bu çeyrekte 165 bin, ilk 6 ayda ise 326 bin yeni haneye fiber erişimi sağlanarak 2023 sonu için hedeflenen 300 bin bandı ilk yarı yılda aşıldı. Yıldan yıla toplamda ise net müşteri kazanımı 1.4 milyon oldu."