Türkcell'den ‘sıfır karbon' taahhüdü

Yenilenebilir enerjiye yönelen Turkcell, güneşe yaptığı yatırımları artırıyor. Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, daha çevreci bir modelle, 2050 yılına kadar ‘net sıfır karbon' hedefine ulaşacaklarını söyledi.

Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aksu, Turkcell'in sürdürülebilirlik, toplumsal katkı ve dijitalleşme alanlarındaki yaklaşımıyla ilgili öne çıkan çalışmalarını anlattı. Aksu, "İklim değişikliği karşısında, teknolojinin gücünü kullanarak işimizi daha çevreci, verimli ve sürdürülebilir bir modele dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda; 2030 yılına kadar elektrik tüketimini yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan karşılama ve 2050 yılına kadar 'net sıfır karbon' olma hedeflerine sahibiz" dedi.

YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Bu hedef doğrultusunda özellikle iş süreçlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandıklarını, enerji verimliliğini ve tasarrufunu artıracak süreç iyileştirmelerine odaklandıklarını aktaran Bülent Aksu, "Sadece yenilenebilir enerji tüketen değil aynı zamanda yenilenebilir enerji de üretebilen bir şirket olmak amacıyla bu alandaki yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2021'de elektrik tüketimimizin tamamını, yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından tedarik ederek karşıladığımızı mutlulukla belirtmek isterim" diye konuştu.

70 ZEKA GÜCÜ SINIFI

Turkcell'in Zeka Gücü projesi hakkında da bilgi aktaran Bülent Aksu, şunları söyledi: "42 şehirde hayata geçirdiğimiz 70 Zeka Gücü sınıfıyla öğrencilerimize ve öğretmenlerimize hizmet etmenin gururunu yaşıyoruz. Zeka Gücü teknoloji laboratuvarlarında öğrencilerimiz yapay zeka, kodlama, uzay bilimleri, robotik, akıllı ev ve bulut teknolojilerine yönelik eğitimler alarak yeni projeler geliştiriyorlar."

YENİ NESİL YAZILIM ŞİRKETİ KURDU

Bülent Aksu, yazılım alanında yerli ve milli bir yazılım seferberliği başlatarak, Atmosware adlı yeni yazılım şirketi kurduklarını söyledi. Aksu "Atmosware, nitelikli yazılımcı yetiştirmek ve kaliteli kod üretmek için kuruldu. Öncelikle Turkcell grup şir-ketlerimizin yazılım ihtiyacını kapsayacak şekilde yol haritamızı hazırladık. Ardından firmaların yazılımcı ihtiyacından ziyade, direkt yazılım ihtiyacını karşılayacak şekilde işlerine talip olmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

RÜZGAR DAHA GÜÇLÜ ESECEK

Bülent Aksu, "Sahip olduğumuz toplam 3 güneş enerjisi projesiyle 2020 yılında yenilenebilir kaynaklardan 1.6 milyon kWh elektrik üretmiştik. 2021 yılında İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali'ni (RES) satın aldık. Turkcell olarak toplam kurulu gücü 18 MW olan ve yılda yaklaşık 67.5 GWh'lik bir üretim gerçekleştirme kapasitesine sahip bu RES ile 2.500 baz istasyonunun elektrik ihtiyacını karşılayabiliyoruz" ifadelerini kullandı. Aksu ayrıca, İzmir Karadağ Rüzgar Enerjisi Santrali'nin kapasitesini önümüzdeki dönemde daha da artırma yönünde çalışma yaptıklarını anlattı.

İHTİYAÇ SAHİPLERİNE 120 ROBOT EL

Turkcell'in sürdürülebilirliği sadece çevresel bazda değerlendirmediğini belirten Aksu, bunun en güzel örneklerinden birinin de Robot El projesi olduğunu belirtti. Aksu, "Robotel Derneği ile işbirliği yaparak, verdiğimiz bağış desteğiyle bekleyen 120 el için çalışmalara başladık. 1 yıl içinde ihtiyaç sahiplerine ulaşmış olacak" diye konuştu.