Turkcell ve ErIcsson'dan ilk uygulama: 5G ambulansıyla hastaya uzaktan teşhis

Turkcell ve Ericsson, Medical Park işbirliğiyle 5G ambulansı tanıttı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen uygulamayla, 5G ile ambulansa bağlanıldı ve ultrason taraması yapıldı.

Turkcell’in Maltepe’deki 5G pilot şebekesi üzerinde ambulansta uzaktan ultrason taraması uygulaması gerçekleştirilerek, 5G’nin sağlık sektörüne getireceği yenilikler sergilendi. Şirketin açıklamasına göre, Medical Park Hastaneleri işbirliğiyle yapılan gösterimde 5G pilot şebekesi üzerinden etkileşimli aramanın sağlık sektörü için gerçek hayatta nasıl kullanılabileceği gözler önüne serildi. Ambulanstaki uzmana rehberlik eden geri bildirim özelliğine sahip bir eldivenin kullanıldığı uygulamada, 5G pilot şebekesinden iletilen çağrı üzerinden ultrason tarama işlemi gerçekleştirildi. 

DOKTORA BAĞLANIYOR 

Bu işlem sırasında, IMS teknolojisi üzerinden doktorla ambulans arasında HD ses ve yüksek kalitede görüntülü görüşme de sağlandı ve hastanın durumu hakkında daha detaylı bilgi alınabildi. Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, “Türkiye’de bir ilk olan bu uygulamayla yeni bir aşama daha kaydetmiş olmanın gurunu yaşıyoruz. Artırılmış ve sanal gerçeklikle birlikte uzaktan destek, işbirliği ve yönlendirme gibi farklı alanlarda kullanım bulabilecek çok sayıda uygulama da mevcut” diye konuştu.  

5G İLE UZAKTAN ULTRASON NASIL GERÇEKLEŞTİRİLİYOR? 

5G’NİN düşük veri iletim gecikmesi özelliklerinden faydalanılan bu uygulamada ultrason probunun uzaktaki uzman doktor tarafından gerçek zamanlı yönetilebilmesi sağlanıyor. 5G çağrı ve ambulanstaki görevlinin giydiği geri bildirim özelliğine sahip eldivenin kullanıldığı uygulamada 5G üzerinden hastaya kolayca uzaktan ultrason tarama işlemi gerçekleştirilebiliyor. Uygulamayla, uzaktaki doktor, görüntülü görüşme ve joystick vasıtasıyla ambulanstaki uzmanının da yardımıyla hastayı daha hastaneye varmadan hızlı bir şekilde muayene ederek tanı koyup karar verebiliyor. 

İLK MÜDAHALE AŞAMASINI HIZLANDIRIYOR 

Uygulama, 5G teknolojisinin sağlık sektöründeki önemli bir yansımasını açıkça ortaya koydu. Bu yeni konsept, doktorların kritik tanı sürecinde ilk müdahale aşamasını hızlandırmada çözümün bir parçası olmasını sağlarken, 5G teknolojisinin bu gibi birçok görev kritik hizmetin sunulmasında büyük önem taşıdığını ve bir mobil genişbant hizmet teknolojisinden çok fazlası olduğunu ispatlıyor.