1
ŞENAY KÖŞDERE
Dünya kara kara mülteci sorunuyla nasıl başa çıkacağını düşünürken, Türk şirketler bir zorunluluk olmaksızın, insanlık görevi olarak, Suriyeli göçmenlerin yaralarını sarmak için imkanlarını seferber etmiş durumda. Bu sayede geçtiğimiz günlerde Suriyeli göçmen çocukların yaşadığı travmalar Brüksel’de Avrupa Parlementosu’nda konuşuldu. Aynı zamanda travma geçiren Suriyeli çocukların yaptığı resimler de Brüksel’de sergilenmeye başladı. Projenin sahibi Maya Vakfı. Destekçisi ise Turkcell.
İSTİHDAM ETMEYE HAZIRIZ
Suriyeli çocukların yaşadığı travmaları iyileştirmek amacıyla yola çıkan Maya Vakfı’nın, “Tut Elimi” projesini, kurucu ve destekçilerinden dinlemek üzere gittiğimizde Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu bizi elinde bir Avrupa gazetesiyle karşıladı. Mültecilere, manşetten ‘go home’ ‘evinize dönün’ diye seslenen gazetenin Avrupa’nın göçmenlere karşı genel tavrının bir yansıması olduğunu vurgulayan Terzioğlu, “İnsanlık olarak varlığımızı göçe borçluyuz. Türkiye’de hem göçün yarattığı travmayı, hem de yeni bir başlangıçtan doğacak imkanları çok iyi biliyoruz; çünkü hemen hepimizin ailesinde bir göç hikayesi var. Bugün insanlara “gelmeyin” deme zamanı değil, onları kucaklama zamanı” diye devam etti. Terzioğlu, Turkcell’in eşit fırsat prensibiyle Suriyeli göçmenleri eşit koşullarda istihdam etmeye hazır olduğunu ifade etti.
Sergi dünyayı dolaşacak
Tut elimi Projesi çerçevesinde uzman travma terapistleri, tekrar hayata bağlanmaları ve yeniden hayaller kurabilmeleri için travmalı mülteci çocuklara destek oluyor. Proje geçen hafta Brüksel’de Avrupa Parlamentosu çatısı altında tartışıldı. Maya Vakfı Kurucu Başkanı Esra Özsüer burada özellikle mülteci çocukların ağır travmalara maruz kaldığı ve dünyanın bu konuya daha fazla eğilmesi gerektiği vurguladı. Turkcell projeye destekte ilk adımını, travma terapisi gören çocukların resimlerinden ve Kaan Çuhacı’nın fotoğraflarından oluşan “Bir Çocuğun Gözünden: Suriyeli Mülteci Hikâyesi ve Empati” sergisini Brüksel’de izleyicilerle buluşturarak attı. Sergi, daha sonra da dünyanın farklı ülkelerine taşınacak.
Bir aile böyle kurtuldu
Turkcell’in Türkiye’de Arapça çağrı merkezi hizmeti veren tek şirket olduğunu belirten Terzioğlu bununla ilgili bir de anektod anlattı: “Geçen yıl çağrı merkezini arayan bir Suriyeli, Çanakkale’den bota binmek üzere olduğunu söylemiş. Çalışanımız ise kendisine ailesinin hayatını tehlikeye atacağını anlatmış. Suriyeli, 2 gün sonra görevliyi arayarak hayatını kurtardığı için kendisine minnettar olduğunu belirtmiş.”
Suriyelilere yardım için 3 milyon TL
Turkcell önümüzdeki dönemde Suriyeli mülteciler için yeni bir eğitim programına imza atmaya hazırlanıyor. Buna göre mülteciler hem cep telefonlarından Türkçe öğrenecek, hem Türk kültürüne adaptasyona yardımcı olacak içeriklere ulaşabilecek. Steve Jobs’un da bir mülteci çocuğu olduğunu hatırlatan Terzioğlu Suriyelilere yardım için Turkcell’in 3 milyon TL bütçe ayırdığını söyledi.