Turkcell Teknoloji, yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin teknoloji üretiminde söz sahibi bir ülke olması için çalışmalarını uluslararası alanda da tüm hızıyla sürdürüyor. Bugüne kadar 788 ulusal, 79 uluslararası patent başvurusu yapan Turkcell Teknoloji, son olarak Avrupa Birliği’nin uluslararası Ar-Ge ve inovasyon ağı olan EUREKA’nın yazılım alanında çalışmalar yürüten ITEA kümesinde kurduğu işbirlikçi analitik platformunda (Collaborative Analytics Platform) 5 ülkeden 26 şirkete liderlik etti.
KONU NESNELERİN İNTERNETİ
Proje yönetimini ve liderliğini Turkcell Teknoloji’nin yaptığı işbirlikçi analitik platformunun konusu Nesnelerin İnterneti (IoT) oldu. Türkiye, Finlandiya, Fransa, Güney Kore ve İspanya’dan mühendislerin yer aldığı platformda, üç yıl boyunca IoT cihazlarından gelen dataların analizlerle geleceğe yönelik veriler olarak kullanılması araştırıldı.
ANLAMLI SONUÇ
Araştırma sonuçlarında IoT’nin gelecekteki kullanımına yönelik birçok anlamlı sonuç çıkarıldı. Nesnelerin interneti teknolojisinin sadece anlık olaylarda değil geleceğe dönük anlamlı verileri değerlendirerek, hava durumunun enerji tüketimindeki etkisinden evde kullanılan elektronik cihazların bakım ve arıza tahminlerine kadar farklı farklı konularda projeksiyonlar ortaya konuldu.
Teknoloji üreten Türkiye
Ar-Ge merkezlerinde sadece ulusal değil uluslararası işbirliklerine de son derece önem verdiklerini belirten Terzioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Uluslararası işbirliklerimizin en güzel örneklerinden biri de yönetiminde de olduğumuz ITEA’da liderliğini yaptığımız işbirlikçi analitik platformu oldu. Turkcell Teknoloji’yi sadece Turkcell’in değil Türkiye’nin bir Ar-Ge inovasyon merkezi olarak görüyoruz. Türkiye’nin yeni nesil iletişim teknolojilerinin geliştirilmesi ve üretiminde söz sahibi bir ülke olarak katma değeri yüksek ürün ve hizmetler ortaya koyması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”
Afetzedeyi buluyor
Turkcell bunun yanında aldığı patentlerin bazılarının ayrıntılarını da paylaştı. Örneğin firma geliştirdiği yazılımla afet anında göçük altında ya da afet bölgesinde kalan abonelerin lokasyon ile hareket bilgilerinin belirlenmesini ve otomatik olarak gerekli yerlere iletilmesini sağlıyor. Geliştirilen başka bir çözümle ise kronik hastalıklar için hastadan periyodik olarak alınması gereken ölçümlerin kolayca alınması, ölçüm değerlerinin analiz edilmesi ve gerekli durumlarda hasta yakınıyla ilgili sağlık personelinin bilgilendirilmesi sağlanıyor.
DNA’mızda inovasyon var
Dünya Mobil Kongresi kapsamında Barselona’da bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu konuyla ilgili olarak “DNA’sında inovasyon olan bir şirketiz. Küresel pazarda rekabet eden bir şirket olarak ülkemizin kalkınması için teknolojinin gelişmesinin çok önemli olduğuna, bunun yolunun Ar-Ge’den geçtiğine inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.