Türk-Amerikan ticari ilişkilerinde yeni sayfa

Ali Osman Akat başkanlığında göreve seçilen TABA yönetim kurulu, Türk Amerikan ilişkilerinde yeni bir sayfa açacak. TABA’nın planları arasında bir serbest bölge kurulması ve Yatırım Ajansı’nın geliştirilmesi yer alıyor.

Türkiye ile Amerika arasında her alanda önemli bir köprü vazifesi gören Türk Amerikan İş Adamları Derneği’nin (TABA) 31. Genel Kurulu yapıldı. Ali Osman Akat’ın Başkanlığı’ndaki liste, üyelerden ciddi destek alarak seçildi. Genel kurulda konuşan Akat, iki ülke ilişkilerinin kurumsal bir yapı altında yürütülmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “İkili ilişkiler için etkili ve kurumsallaşmış mekanizmaların oluşturulması Amerika’daki lobi faaliyetlerinin ticaret kanalları üzerinden yürütülmesi gerekiyor. 2-3 yıllık çalışma neticesinde adım adım muvaffakiyetler hedefliyoruz.” 

LOBİ ÇALIŞMALARI YAPılACAK

Akat iki ülke arasında ilişkileri ileri götürecek yol haritasını ise şöyle özetledi: Amerika’daki Türk girişimlere yönelik engellerin ortadan kaldırılması, Türkiye aleyhindeki lobi faaliyetlerinin etkisizleştirilmesi, ticaretin artışı ve kolaylaştırılması için serbest bölge oluşturulması, Kongre ve Senato’da Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin arttırılmasına yönelik faaliyetlerde bulunulması. Amerikan Exim Bank’in şube açılışı. Türkiye’de Amerikan firmalarının sorunlarının çözülmesi ve yatırıma teşvik edilmesinin için TABA bünyesindeki Yatırım Ajansı’nın geliştirilmesi. 

Yeni yönetim kurulu

Yönetim kurulu başkanı Ali Osman Akat olurken, yönetim kurulu üyeleri de şöyle sıralandı; Mustafa Necati Işık, Serdar Kılıç, Gökyar Karşıt, Süleyman Sanlı, Hamit Mücellit, Hakan Orduhan, Şansal Tur, Özgür Rodoplu, Coşkun İnce, Hakan Avdan, İzzet Serhat Demir, Ali Rıza Arslan Emsaş, İbrahim Uyar, Dursun Topçu.

Birlikten güç doğacak

TABA’ya bu günden sonra çok daha önemli görev ve sorumluluklar düştüğünü dile getiren Akat, “Sadece genel kurul zamanlarında bir araya gelen değil, her zaman birlikten güç doğar felsefesiyle hareket eden bir yönetim ve Taba oluşturma azminde ve kararlılığındayız. Görevimizin ve sorumluluklarımızın farkında olarak sadece bir üye sıfatıyla desteğimizi değil sürekli birlikte çalışma yapan ve çalışmalarımızı takip edip sorgulayan, her türlü öneri ve taleplerini açıkça ortaya koyan tam bir sivil toplum oluşturmalıyız” dedi.

Serbest bölgeler kurulacak

2002 yılında 40 milyar dolar olan ABD’ye ihracat 2017 yılında  150 milyar doları geçti. Türkiye’nin 2023 hedefi olan 500 milyar dolara ulaşmak için Amerikan pazarına girişi kolaylaştıracak doğu ve batı yakalarında serbest bölgeler kurulması planlanıyor.