TürkAkım’da deniz kısmı bitti 

TürkAkım'ın deniz etabı tamamlandı. Düzenlenecek törene Başkan Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin katılacak. 

1

OSMAN NURİ CERİT

Türkiye’yi enerjide köprü konumuna getirecek olan TürkAkım projesinde sona doğru geliniyor. Deniz bölümü tamamlanan projede Kıyıköy’deki alım terminalinin inşaatının da bitmesinin ardından Rus gazı Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya akacak. Projenin deniz bölümün tamamlanması şerefine bugün düzenlenecek törene Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılacak.   

930 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

TürkAkım’ın deniz kesimi, Karadeniz tabanında 930 kilometre uzunluktaki iki boru hattından oluşuyor. 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenen 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olan deniz kesimi, son teknolojiler kullanılarak hayata geçirildi.Proje kapsamında 23 Haziran 2017’de derin sulardaki inşaat başladı. 4 Kasım 2017’de hatlar Türkiye münhasır ekonomik bölgesine giriş yaptı. Proje kapsamında ilk hat 30 Nisan 2018’de tamamlandı. 26 Haziran 2018’de ikinci hattın inşası başladı. Bugün ise projede ikinci hatta tamamlanmış olacak. 

YARISI TÜRKİYE’DE KALIYOR 

Rusya kıyısında, Anapa kenti yakınında başlayan TürkAkım Açık Deniz Boru Hattı, Karadeniz’i boydan boya katederek Türkiye kıyısına, Trakya’daki Kıyıköy beldesi yakınlarına ulaşıyor. Boru hattının karaya çıktığı noktada, terminal inşaatı sürüyor. 2019 sonunda Rusya’dan Türkiye’ye doğalgaz akmaya başlayacak. Projeyle taşınacak 31,5 milyar metreküp doğalgaz, 15 milyon hanenin bir yıllık enerji ihtiyacını karşılamaya yetecek bir miktar. TürkAkım aracılığıyla aktarılacak yıllık 31.5 milyar metreküp doğalgazın yarısı Türkiye’de kullanılırken, diğer yarısı Avrupa’ya aktarılacak. 

TERÖRE KARŞI ORTAK MÜCADELE VURGUSU

İstanbul’da Türkiye, Rusya, Fransa ve Almanya liderlerinin bir araya geldiği zirvede alınan kararlarla ilgi süreçte gözden geçirilecek. Suriye’de yeni bir anayasa yapılması için oluşturulacak olan anayasa yazım heyeti  değerlendirilecek. Suriye konusunda ele alınacak başlıklardan bir diğeri de Fırat’ın doğusundaki terör örgütleri PYD ve DEAŞ varlığının sonlandırılması olacak. Terörle ortak mücadele konundaki işbirliğinin bir kez daha bu görüşme çerçevesinde teyit edilmesi bekleniyor.  

Baş başa görüşme

TürkAkım projesi için bir araya gelecek olan Başkan Erdoğan ve Putin’in baş başa bir görüşme gerçekleştirmeleri planlanıyor. Görüşme kapsamında ele alınacak konuların başında Suriye bulunuyor. İdlib çatışmasızlık bölgesi uygulamasında gelinen nokta iki lider tarafından ele alınacak. İdlib mutabakatı kapsamında atılacak yeni adımlar da yine iki lider arasında değerlendirilecek.